Május 25. Szombat, Orbán

A mikroműanyag a klímaváltozásra is hatással lesz

null

Amikroműanyagok jelenléte egyre markánsabb problémává növi ki magát. Jelenleg a Földön mintegy 5 milliárd tonna műanyaghulladék várja elkerülhetetlen végét a hulladéklerakókban, és ez a szám a következő 30 évben meg fog duplázódni. És hogy mi az elkerülhetetlen vég? Mivel ezeknek a műanyagoknak a többsége 100 év alatt sem bomlik le, így sokkal előbb érkezik a fizikai aprózódás, melynek végén mikroműanyag válik belőlük.

kép: a-ts-Alamy Stock Photo

Ez az anyag már most is mindenhol jelen van. Nem képez kivételt ez alól az emberi szervezet sem – igaz, egyelőre még kiterjedt kutatás nem igazolta ennek a káros hatásait, de azért bőven lehet sejteni, hogy jót nem fog tenni nekünk sem. De amikorműanyagokjelen vannak a növényekben, állatokban, a vízben, sőt, az ember által nem lakott területeken is, mint amilyen az Antarktisz. Innentől pedig nem meglepő, hogy a légkör ismikroműanyagokkalszennyezett.

Azon túl, hogy ez milyen hatással van a Föld élőlényeire, számolni kell azzal is, hogy bizony beleszól a klímakatasztrófa alakulásába. Egyelőre igen nehéz megmondani, hogy milyen eloszlásban van jelen a légkörben a mikroműanyag, és a pontos, vagy közelítő mennyiség meghatározása is problémás, de a Nature folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány már most kiemeli, hogy bizony jelentős hatással lehet a közeljövőben a földi klíma melegedésére is.

kép: Teresa Short-Getty Images

A műanyagszemcsék hatékonyan szórják a fényt, ezzel pedig hűtő hatást váltanak ki, ami ebben a formában még jól is jöhetne nekünk. De sajnos elnyelik a légkör által kibocsátott sugárzást is, mellyel pedig a melegedéshez járulnak hozzá. Ezek a hatások egyelőre igen csekély mértékben vannak jelen, de a műanyaghulladék mennyiségének növekedése és az idő ellenünk dolgozik, vagyis a hatások a közeljövőben jelentősen meg fognak nőni.

lead kép: Getty Images