2023. január 29. vasárnap
Adél

Palackos vizet iszik? Mikroműanyag dömpingre készülhet

2021. május 24., 11:00
Palackos vizet iszik? Mikroműanyag dömpingre készülhet

A víz az egyik legnagyobb kincsünk, mégsem bánunk vele ennek megfelelően. És ha már beszennyeztük, akkor nem is bízunk benne, inkább választjuk a palackozott vizeket. De sajnos ezzel pusztán csak egy másik puskacső elé állunk, a bajt nem oldjuk meg. 

Tiszta vagy sem 

Hogy miért is vesszük a palackozott vizet? Mert azt gondoljuk, tisztább, mint a csapvíz. A palackozott vizek ugyanis minőség ellenőrzésen esnek át, vagyis biztonságosabbak. Nos, ez tévedés. Bár a palackos vizek valóban átesnek ellenőrzésen, az messze nem olyan szigorú, mint a csapvíz vizsgálata, vagyis ezen a téren biztosan nem jobbak a műanyagba szorított vizek. 

kép: Getty Images-Bepi Ghiotti

Igen, ezeket magunkkal lehet vinni, és sokan rekeszszám szerzik be, mivel kizárólag a palackozott vizet hajlandóak meginni. Ez ugyan pénzkidobás, de ez mindenkinek a saját döntése. Egészségesebbnek azonban semmi esetre sem kellene nevezni, hiszen műanyag palackban van az éltető nedű. 

 

A műanyag gond 

A műanyag komoly gond, és most kivételesen nem is a PET palackok környezetre gyakorolt hatásairól lesz szó. A gond jelen esetben a mikroműanyag, mely bizony a palackokból is kioldódik, és a vízbe kerül. Egy nemzetközi tanulmány rámutatott arra, hogy azok az emberek, akik kizárólag csapvizet isznak, éves szinten nagyjából 4000 darab mikroműanyagot fogyasztanak el. Ezzel szemben a palackos vizet fogyasztók - amennyiben kizárólag ezt isszák - 90 000 darabbal számolhatnak. És ez csak az a mennyiség, amit a vízzel juttatunk be, az élelmiszerekkel bevitt mikroműanyagokról, vagy a belélegzettekről nem is esik szó! 

kép: irishtimes.com

Tény, hogy a bevitt mennyiség jelentős része, nagyjából 90%-a a széklettel és a vizelettel kiürül a szervezetből, de a bennmaradók a legapróbb részecskék, melyek a sejtekbe is bejutnak, és komoly gyulladásos folyamatokat képesek elindítani. Az, hogy a műanyagok pontosan milyen messzemenő problémákat váltanak ki a szervezetben egyelőre kérdés, de az tény, hogy biztosan nem tesznek jót, sem nekünk, sem a környezetnek és más lényeknek. 

lead kép: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek