Június 21. Péntek, Alajos

Mennyi napelem kéne ahhoz, hogy fedezzük az emberiség energiaigényét?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A világ igyekszik mindent megtenni azért, hogy megszabadulhasson a fosszilis tüzelőanyagok függésétől. Legalábbis szeretnénk ezt hinni, és most induljunk ki ebből az elképzelésből.

Az biztos, és józan ésszel is érthető, hogy egyszerűen nem megengedhető, hogy az emberiség energiaigényét egyetlen megoldás szolgálja ki. Ez ugyanis elképesztően sebezhetővé tenné a rendszert. Szerencsére igen sok olyan megoldáson dolgoznak napjainkban is a tudósok, melyek tiszta energiát képesek létrehozni, ráadásul mindezt gazdaságosan. A tárolás persze más tészta, de ezt most inkább hagyjuk.

A mesterséges nap, ananogyémántakksikés a hasonló elgondolások és megvalósított ötletek mind alkalmasak arra, hogy részben fedezzék az emberiség energiaigényét. Az energiamixbe pedig jelentős mértékben kell, hogy bekerüljenek a megújulók is. Az ösztönzéseknek hála a napelemek terjedése világszerte egyre nagyobb ütemű, hiszen így viszonylag olcsó, és ami nagyon fontos, tiszta energia termelhető. De vajon mennyi kellene a panelekből, hogy képesek legyünk fedezni a teljes energiaigényünket?

kép: economictimes.indiatimes.com

Azzal már foglalkoztak a tudósok, hogy a legolcsóbb energiatermelési módszer, vagyis a szélenergia mikor lenne képes fedezni a teljes energiaszükségletet. Ez még meg is oldható, hiszen vannak olyan területek, ahol a légmozgás gyakorlatilag állandó, vagyis a termelés is biztosított. Sajnos azonban a szélpark olyan mértékben lassítaná a légmozgást, melynek globális és katasztrofális hatásai lennének. De mi a helyzet a napelemekkel?

ANatureCommunicationsbenmegjelent nemzetközi tanulmány szerint nem, hogy nem lehetetlen egy ilyen projekt kivitelezése, de még csak nem is lenne olyan nehéz. A legalkalmasabb terület a napelemek telepítésére India és Kína lenne. Mindig probléma az elvett terület, de ez a tanulmány a háztetőkre telepített panelekkel számolt.

kép: TVN PHPH PRUNG SAKDI - EYEEMGETTY IMAGES

A tanulmány figyelembe vette a háztetők elhelyezkedését, a napsütéses órák számát, és még számos más szempontot. A lényeg, hogy a számítások alapján egy 200 000 négyzetkilométernyi területet kitevő napelempark már kielégítené az emberiség teljes energiaigényét - persze a tárolást és a rendelkezésre állást nem elemezték ebben a tanulmányban). Vagyis kicsit több, mint kétmagyarországnyiterülettel már megoldható lenne a feladat, ami lássuk be, nem olyan nagy kihívás a mintegy 8 milliárd ember számára, mint elsőre gondolnánk.

lead kép: Hevel Solar