2023. szeptember 23. szombat
Tekla

Akksi, mely sohasem merül le - igen, bár még nem tökéletes

2021. október 17., 08:00
Akksi, mely sohasem merül le - igen, bár még nem tökéletes

Érdekelné egy olyan akkumulátor, mely önmaga termeli az energiát, vagyis sohasem kell tölteni, mégis mindig működteti az eszközeit? Ha igen, akkor örülni fog a fejlesztésnek, amit nemrégiben jelentettek be, és ha már ott motoszkál az agyában, segítünk: igen, ez hasonló, mint amit Tony Strak a mellén hordott. 

Na nem teljesen olyan, hiszen a képregényben az akkumulátor alapja a palladium izotópja, míg a valóságban prométium ritkaföldfémet használnak hozzá a tudósok. Igen, radioaktív anyagról van szó, melyből az energiát a béta-bomlás során nyerik ki. Ha pedig radioaktív, akkor sugárzik is. 

kép: edmtunes.com

Meglepő lehet, de a tudomány már igen régóta foglalkozik az olyan kis méretű radioaktív energiát hasznosító akksikkal, amikkel kis eszközök töltése oldható meg beavatkozás nélkül, hosszútávon. Ilyen akksik működtetik a Voyager űrszondákat is, igaz, ezeknek az eszközöknek éves szinten nagyjából 4 Watt áramra van szüksége, amit mi két nap alatt a telefonunkba pumpálunk. 

Gond lehet a sugárzás is, hiszen azért senki nem cipelne szívesen magával olyan eszközt, mely gammasugárzást bocsát ki. Tavaly azonban az NDB cég bejelentette, hogy nano gyémánt akkumulátort hoztak létre, amivel a telefonok, vagy éppen az elektromos autók életük végéig működhetnek. A gyémánt megakadályozza a sugárzást és elképesztően jól vezeti az energiát, ráadásul előállításához a nukleáris erőművek grafithulladékát használják, vagyis mi lehetne ennél jobb megoldás? 

 

A gond csupán az – amire a Bristol Egyetem kutatói, a technológia alapjainak kiötlői is felhívták a figyelmet, hogy ahhoz, hogy egy eszköz valóban működtethető legyen ilyen technológiával, az akksinak jóval nagyobbnak kellene lennie, mint magának az eszköznek - vagyis telefonok, pláne autók egyelőre szóba sem jöhetnek. 

kép: edmtunes.com

Hogy akkor miért ilyen nagy dolog mégis az áttörés? Mert az olyan kis méretű eszközök, mint mondjuk egy pacemaker, vagy a különféle szenzorok valóban hatékonyan és élethosszan működtethetők vele. Kereskedelmi forgalomba is kerül már 2023-ban, de ahhoz, hogy mondjuk az autókat is működtetni lehessen vele, még sok fejlesztés áll a kutatók előtt. 

lead kép: propakistani.pk

Ezek is érdekelhetnek