Június 21. Péntek, Alajos

Az összeomlás határán a Golf-áramlat

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Biztosan sokan emlékeznek még a Holnapután című filmre. A történet szerint egy igen erőteljes lehűlési hullám söpör végig a világon, mely gyakorlatilag másodpercek alatt képes megfagyasztani mindent, de a fagyos leáramlás mellett az éghajlat is erősen téliesre, hidegre fordul a bolygó nagy részén.

Golf - áramlat

A filmben mindezen eseményekért a Golf-áramlat, illetve annak leállása a felelős. A valóságban azonban ez egy erős túlzás, ugyanakkor tény, hogy a Golf-áramlat összeomlása bizony komoly hatással lehet a mindennapokra itt, Európában is.

kép: Twenty Century Fox

Az egyik legismertebb óceáni áramlat feladata nagyon összetett, de tulajdonképpen a meleg áramlását is biztosítja a karib-térségből az északi félteke felsőbb régióba, ezzel létrehozva azt a kellemes klímát, amit mi, itt, Európában is élvezünk. Szerepe hatalmas halászati és több más szempontból is, nem véletlen, hogy a tudósok árgus szemekkel figyelik, mi is történik vele.

Kell figyelni?

Nos, sajnos a Golf-áramlatra bizony most erősen oda kell figyelni, hiszen létének alapfeltételei változnak meg. Ezek között az egyik nagyon fontos a sókoncentráció aránya, melyet sajnos a sarki jég olvadása erősen befolyásol. Az édesvíz-beáramlás gyengíti az áramlatot, sőt, a Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) tudósa, Niklas Boers nemrégiben publikált átfogó tanulmánya szerint aggasztóan közel került az összeomláshoz.

Amennyiben ez megtörténik, az katasztrofális hatásokkal járhat. Na persze nem jelenik meg egy fagyos leáramlás, mely mindent megfagyaszt, de jelentősen hidegebb klíma jellemzi majd Európát, miközben az USA partvidékén a tengerszint erősen megnő - ezzel városok kerülnek veszélye.

kép: then24.com

A Golf-áramlat hatással van a csapadékmennyiségek alakulására is mind Afrikában, mind Dél-Amerikában, de tulajdonképpen szerte a világon. A csapadékon keresztül pedig emberek milliárdjainak élelmiszer-termelésére is rányomhatja bélyegét, a halászati és egyéb gazdasági vonatkozásokról, illetve a Föld más rendszereire gyakorolt hatásairól már nem is beszélve.

A tanulmányt persze több tudós is vitatja, de sajnos a többség egyetért vele. Ugyanakkor széles körben vallják azt a nézetet a tudományos körökben, hogy ha be is következik a Golf-áramlat leállása, az csak 2100 körül esedékes. Ezt azonban nem lenne érdemes megvárni, és gyorsan kellenejelentősencsökkenteni a co2 kibocsátást - mely a leállás legfőbb összetevője -, hiszen sok olyan eseményt láthattunkvégbemenni, melyre a tudósok azt mondták, egyelőre nem kell tartani tőle...

lead kép: Ulrik Pedersen-NurPhoto-REX-Shutterstock