Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Ökolábnyom csökkentés és pénzspórolás egyszerre a konyhában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Egyre többen ismerik fel a tényt, hogy a klímaváltozás megállításához az egyének is elképesztően sokat képesek hozzátenni. A sajátökolábnyomunkminimalizálásával mindent megteszünk azért, hogy élhetőbb legyen a bolygónk, nem utolsó sorban pedig apénztárcánkban istöbb maradhat. Ehhez nem is kell nagy odafigyelés, csak néhány apróság.

Vásárlás

Amikor a boltban válogatunk, jusson eszünkbe a pénztárcánk. Ha ugyanis ragaszkodunk a friss alapanyagokhoz, de azok közül az olcsóbbakat keressük, akkor már jó irányba haladunk. A szezonális zöldségek és gyümölcsök ugyanis mindig olcsóbbak, mint azok, melyeket távolról szállítanak hazánkba, és mivel helyi termelőktől származnak, a szállítási lábnyomuk is jelentősen kisebb - míg az ízük többnyire tökéletes!

kép: populationeducation.org

A vásárlásnál mostanra tiltólistás lett az egyszer használatos műanyag zacskó, szóval ezzel biztosan előrébb vagyunk, de igyekezzünk kerülni a műanyag csomagolásokat is. Ha nem feldolgozott élelmiszereket veszünk, hanem a frissre hajtunk, akkor ez is könnyebb lesz!

Felhasználás

A konyhában a főzés sokszor hosszas folyamat, amit sokan nem szeretnek, pedig így lehet a legegészségesebben táplálkozni, nem a gyors éttermekből és a bolti szendvicsekből. Ahhoz, hogy energetikai szempontból is tegyünk valamit magunkért, igyekezzünk kevés edényt használni, azt is fedővel! Így a főzési időn is tudunk spórolni, és kevesebbet kell mosogatni is – plusz mindkettővel némi pénzt is megtakaríthatunk!

A maradék is finom, és sokszor remekül felhasználható egy új fogás megkomponálásához. Ha végképp nem tudunk vele mit kezdeni, akkor mehet a komposztra mindaz, aminek ott a helye. Komposztálni nem nehéz, az erkélyen is lehet, hiszen nem büdös, azonban fantasztikus minőségű termőtalajt nyerhetünk vele igazából ingyen! Csökkent a szemétdíj is, hiszen kevesebb lesz a hulladék!

kép: ecomatcher.com

Fontos, hogy olajat ne öntsünk sehova, maximum egy olyan edénybe, amiben le lehet adni. A használt sütőolaj ugyanis nem tesz jót a komposztnak, és a lefolyóban sincsen semmi helye (awc-bensem), mivel egyetlen liter használt étolaj 1 000 000 liter vizet képes beszennyezni!

Termelés

Ha megvan a komposzt, akkor lehet saját konyhakertünk is, hiszen a tápanyagokat így tökéletesen biztosíthatjuk a zöldségeinknek. Ehhez sem kell feltétlenül kert, hiszen a paradicsom, paprika, uborka is nevelhető cserépben, de megfelelően nemesített gyümölcsfákkal is tökéletesen elleszünk az erkélyen!

lead kép: pixabay