Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Fokhagymát vagy maszkot a teheneknek a metán ellen

null

Marha nagy gondban vannak azok az országok, melyek a szarvasmarha tenyésztést komolyan gondolják. Az állatok metánkibocsátása ugyanis nem egyszerűen aggodalomra ad okot, ennél többről van szó, hiszen a tehenek metánkibocsátása messze meghaladta a közlekedésből származó metán mennyiségét, és ez a gáz sokkal rosszabb üvegházhatású vegyület, mint a co2.

Metán?

Igen, sajnos a kérődzők, köztük a szarvasmarhák is nagyobb mennyiségben termelnek metánt. Minden állat és az ember is termeli ezt a vegyületet, de közel sem olyan mértékben, mint az említett állatcsoport. És velük sem lenne igazán gond, ha nem tenyésztenénk a húsuk miatt olyan tömegekben, amiben természetes körülmények között sohasem szaporodhatnának el a bolygón.

kép: dw.com

A probléma sajnos komoly, akármilyen komikusan is hangzik, hogy a tehenek böfögése okozza a bajt (a metán több mint 80%-a az állatok orrán távozik, nem a hátsó fertályon). Több ország is tervezi, hogy a marhatelepeknek metánadót kell majd fizetniük, hiszen a környezetre gyakorolt hatástellentételeznikell, hogy legyen fedezet a védekezésre. Ezt persze egyetlenállattenyésztőtelep sem szeretné, így igyekeznek más megoldást találni.

A fokhagyma vagy a maszk

Egy brit vállalkozás igen elmés megoldással állt elő. Ennek lényege, hogy fokhagymakivonatot juttatnak az állatok ivóvizébe, ezáltal a szarvasmarhák metánkibocsátása a negyedével csökken. Ennek oka, hogy a fokhagyma természetes antibiotikumként megtizedeli azokat a baktériumokat is, melyek a metánt termelik az állatok bélrendszerében. Cserébe maradna a fokhagymaszag, de ez igen kis áldozat a környezet oltárán.

kép: dw.com

A gond csak az, hogy ez így még nem elég hatékony. Sokkal eredményesebb az állatok pofájára helyezett maszk, mely megszűri a metánt. Ezzel viszont több gond is van, egyrészt nehéz benne mozogni, másrészt nem olcsó a kivitelezése. De azzal is számolni kell, hogy az állatokra milyen hatással van, hiszen végre ez is szempont kellene, hogy legyen, még ha tenyésztett húsállatokról van is szó, a rövid életüket nem kellene még elviselhetetlenebbé tenni.

A megoldás tehát nem az állatok metánkibocsátásának csökkentésében, hanem az állatok számának csökkentésében van. Ez kétféleképpen valósulhat meg: vagy más hústípusok felé fordulunk, mely alternatívák közt erősen jön fel a rovarok fogyasztása, vagy marad a laborban előállított húskészítmény.

lead kép: AdstockRF