2022. december 5. hétfő
Vilma

Az állatok által termelt metánnal fűteni is lehetne

2018. december 7., 16:00
Az állatok által termelt metánnal fűteni is lehetne

A károsanyag-kibocsátás egy jelentős része metán, mely természetes velejárója az emésztésnek. Így a nagyüzemi állattartás miatt azonban ma már elmondható, hogy az állatok által termelt metán már komolyan beleszól a globális felmelegedés folyamatába. Ez az oka annak, hogy egyre több helyen olvashatjuk, hogy kénytelenek leszünk visszafogni húsfogyasztásunkat.

Mi legyen a gázzal?

A Smithfield Foods a világ legnagyobb sertésfeldolgozója, melynek több száz saját tulajdonú sertéstelepe és 2000 szerződéses beszállítója van. Innen könnyen levezethető, hogy a cég igencsak magas metánkibocsátást tudhat magáénak. Most azonban megalakult a Dominion Energy-vel közös vegyesvállalata, melynek célja, hogy a metánt hasznosítsa. Erre ráadásul minden lehetőségük meg is van.

kép: pig-world.co.uk

A metánt a lakossági fűtésben lehetne felhasználni, mivel fűtőértéke igen jó, ráadásul a jelenlegi rendszer tökéletesen alkalmas arra, hogy befogadja és kezelje ezt a gázt. Ráadásul nem is kis mennyiségről van szó, mivel az előzetes becslések alapján a metán felhasználása jelentősen csökkentené a földgáz mennyiségét, ami nagyon jó hír a károsanyag-kibocsátás szempontjából. És persze a sertésfeldolgozónak egy újabb lehetősége nyílna a profit maximalizálására is.

És az állatok?

Fogas kérdés, hogy hogyan is lehet a metánt összegyűjteni. Az illékony gáz könnyebb, mint a levegő, vagyis felfelé száll. Ebből következik, hogy a disznóknak mindenképpen zárt térben kell tartózkodniuk, hogy a gáz kezelhető, és kinyerhető legyen, ellenkező esetben eltűnne a légkörben. Természetesen a disznóürülékből is nyerhető ki metán, ám az állat maga is elenged egy kisebb mennyiséget, melynek begyűjtése szabad tartás esetén bajos.

kép: melscience.com

Ez viszont azt jelenti, hogy bebetonozná a sertések ketreces tartását az a tény, hogy mindenkinek jobban megérné anyagilag a rendszer. A húsfogyasztás visszaesése pedig így okafogyottá válna. Ez azonban nem olyan jó, mint gondolnánk. A haszonállatok takarmányozása ugyanis hatalmas termőterületeket igényel, és még továbbiakra lesz szükség abban az esetben, ha nem csökken a világ húsfogyasztása, vagyis rövid távon a metán fűtésre használata valóban jó ötlet, hosszabb távon azonban az erdők irtásával, és a termőterületek foglalásával nem valószínű, hogy globálisan kifizetődő.

lead kép: realpigfarming.com

Ezek is érdekelhetnek