Június 20. Csütörtök, Rafael

Egy app, ami segít az egyén szintjén fellépni a klímakatsztrófa ellen

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Tisztában vagyunk azzal, hogy csupán egy Földünk van, de ez nem akadályoz meg bennünket abban, hogy a szokásainknak megfelelően elképesztő ütemben fogyasszunk. Ezen persze nem is lehet csodálkozni, hiszen erre ösztönöz minket minden egyes reklám, emellett pedig nem igazán kapunk képet arról, milyen hatással is vagyunk a bolygónkra.

Túlfogyasztás

Talán senkit nem lep meg az a tény, hogy az emberiség többet fogyaszt, mint amit a bolygó adni képes egy év alatt. Erre alkottunk is egy kifejezést, mely a túlfogyasztás napja. Ez az utóbbi években egyre előbb érkezett el, a trenden változtatni csupán a koronavírus okozta pandémia miatt sikerült, de csak egyetlen év erejéig.

kép: wwf.hu

Idén már el is hagytuk a túlfogyasztás napját, méghozzá június 8-án. Ez azt jelenti, hogy innentől kezdve már azokat az erőforrásokat - energiát,nyersanyagokat,stb. - fogyasztjuk, melyeket csak jövőre lenne szabad. Ez az elkeserítő tény azonban minden évben csak egyszer, maximum egy hétig borzolja a kedélyeket. Hiába tragikus, hiába lesz nagyon rossz vége ennek a magatartásnak, amikor megtörténik a túlfogyasztás napja, akkor kicsit jobban figyelünk, majd újra a fogyasztói társadalom követelményei szerint kezdünk élni.

Lehet másképpen?

Nagyon sokan és nagyon sokat tesznek azért, hogy képesek legyenek lefaragni az ökológiai lábnyomukból. A gond csak az, hogy a legtöbben messze nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is lehetne faragni, vagy mondjuk, hogy melyik szokásuk, étkezési, életviteli metódusuk járul hozzá jelentősen az ökológiai lábnyomuk növekedéséhez.

kép: wwf.hu

A WWF Magyarország ezért a hazai viszonyokra hangolt appal jelentkezett, mely a Léptem névre hallgat. Az app néhány kérdés segítségével közelítőleg felméri, hogy mekkora is az ökolábnyomunk, rámutat arra, mely területeken is kellene fejlődnünk, sőt, tippeket is ad arra vonatkozóan, hogy hogyan tehetnénk kisebbé a nyomunkat a bolygón.

Egy app nem menti meg a világot, ahogyan egyetlen ember erőfeszítései sem érnek túl sokat. De hatásunk csak magunkra van, és sok kicsi bizony sokra megy. Ha 7 milliárd ember ügyel arra, mekkora is azökolábnyoma, akkor bizony minden multi, kiscég, kormány és hatalmi rendszer is kénytelen lesz ezt tenni, ami hatalmas segítség lehet a klímakatasztrófa elleni küzdelem terén!

lead kép: foodnavigator.com