Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Hawaii klímavészhelyzetet hirdet

null

Az USA életében - érthető módon - az aktuális elnökök komoly befolyást gyakorolnak, még abban az esetben is, ha egy olyan problémával szembesülnek, mely a világon mindenkit érint, és a többség fel is fogja annak súlyát.

Klíma

Természetesen most is a klímakatasztrófáról van szó, illetve arról a módról, ahogyan a kérdést az előző vezetés, aTrump-kormányzat kezelte. Mivel az elnök többször is erősen hangoztatta, hogy butaság ez az egész - bár később elismerte a klímaválság létét, majd újra letagadta -, így a világ vezető hatalma gyakorlatilag szembement a tudományos világgal és az országok túlnyomótöbbségével. Ennek persze az lett a vége, hogy sok követőt is talált aTrump-féle megközelítés, így példáulBolsanarois ezen a nyomvonalon haladt, és bár ígérgetBiden-nekminden szépet és jót, tenni nem sokat tesz az ügy érdekében.

kép: nbcnews.com

A klímaválságot, magát a folyamatot azonban egy icipicit sem érdekli, hogy ki az, aki elhiszi jelenlétét, és ki az, aki más gazdasági érdekek felé fordul. A jelenség itt van, rombol, és ezt lassan már nem is lehet letagadni, még erős akarattal és vasmarokkal sem.

Hawaii

Az USA jelenlegi vezetése már nem megy szembe a klímaválsággal, már nem tagad, hanem tenni akar. Ez azonban lassú és körülményes, mindenképpen lassabb, mint kellene. Hawaii azonban nem tud várni. Az országban a klímakatasztrófa komoly károkkal van jelen, hiszen a szélsőséges esőzések, földcsuszamlások és a hőhullámok itt is éreztetik hatásukat. Hawaii vezetése éppen ezért a klímavészhelyzet kihirdetésemellett döntött.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy: “elismeri, hogy egy egzisztenciális éghajlati veszélyhelyzet áll fenn, mely veszélyezteti az emberiséget és a természeti világot, klímavészhelyzetet hirdet, és az egész országra kiterjedő együttműködést kér az azonnali igazságos átmenet és a biztonságos éghajlat helyreállítása érdekében.”

kép: NOAA

Ez pedig nyomásgyakorlás is aBiden-kormányzatra, hogy ezt a klímavészhelyzetet országos szinten is kinyilvánítsák. Ez lehetővé tenné, hogy az eseményekre a reakció felgyorsuljon, lényegesen nagyobb összegeket lehetne mozgósítani lényegesen kisebb adminisztráció és időkorlátozás mellett, amire most nem csak az USA-nak, hanem az egész világnak nagy szüksége lenne.

lead kép: Ryzone Media