2022. december 9. péntek
Natália

Mozgolódik a világ leghatalmasabb aktív vulkánja, a Mauna Loa

2021. április 23., 11:00
Mozgolódik a világ leghatalmasabb aktív vulkánja, a Mauna Loa

Az utóbbi időszakban a vulkáni aktivitás tagadhatatlanul jelentős lett, nemrégiben regisztrálták a 21. század várhatóan legnagyobb kitörését is. Most pedig a Mauna Loa is mozgolódni kezdett. 

kép: volcanodiscovery.com

Ez a vulkán Hawaii második legnagyobb vulkánja, ám a világ leghatalmasabb most is aktív tűzhányója. 4170 méter magasba tör, ám az alapjától számítva - mely az óceánban kezdődik - több, mint 9000 méteres monstrumról van szó. 

 

 

Legutoljára 35 évvel ezelőtt tört ki, ám most is aktív, így a szakemberek folyamatos megfigyelés alatt tartják. Az aktivitása pedig az utóbbi időben megnövekedett. A szakemberek egy hét alatt mintegy 220 kisebb rengést regisztráltak a hegyen, mely nagyobb aktivitást mutat, mint a szokásos. 

kép: gohawaii.com

Ugyanakkor azt erősen aláhúzzák, hogy bár az esélye növekedett egy esetleges kitörésnek, az még koránt sem akkora, hogy félni keljen miatta, vagy egyáltalán riasztási fokozatot érne el a lehetőség. Persze a megfigyelés továbbra is szorosan folytatódik. 

kép: J.D. Griggs-U.S. Geological Survey

Sajnos tény, hogy a klímaváltozás sok egyéb mellett a vulkáni aktivitásra is hatással van, fokozza azt, vagyis az ilyen, és hasonló események egyre gyakoribbak lesznek a mindennapjainkban. 

lead kép: pixabay

Ezek is érdekelhetnek