Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Jó az atomenergia? Ugyan már...

Éghajlat
2021. április 06. 11:00
null

Az atomenergiával kapcsolatban erősen ambivalens érzései vannak még a törvényhozásnak is a világ legtöbb területén. Szükséges rossznak tekintik, hiszen bár tiszta energiát szolgáltat, hulladékot jelentős mennyiségben termel, balesetei pedig akár világméretű katasztrófákkal is fenyegetnek. De a megújulókkal ellentétben a termelés folyamatos benne.

Jó, vagy sem?

Nagyon sokszor olvashatjuk, hogy az atomenergia nem megkerülhető, hiszen a termelés folyamatos volta miatt szükségünk van. Nagyon egyszerűen fogalmazva: a nap nem mindig süt, a szél nem mindig fúj, az energiatárolás terén pedig még bőven van hova fejlődnünk. Az atomenergia tehát kihúz minket a csávából.

kép: sites.suffolk.edu

Ugyanakkor ez az energiatermelés még tökéletes üzemelés mellett is hulladékot termel, melyről nem szabad megfeledkezni. 70 éve használjuk ezt az energiatermelés formát, és ennyi idő alatt sem voltunk képesek megoldást találni a sugárzó hulladék elhelyezésére. A tökéletes üzemelésről pedig nem igazán lehet beszélni, hiszen a 70 év alatt 17 olyan katasztrófatörtént, mely dollármilliárdokat emésztett fel, és emberéletek százezreit követelte, sőt, követeli még ma is.

Másképp nem megy

Sokan érvelnek azzal, hogy az atomenergia megkerülhetetlen, de ahogyan arra azEnergiaklub Szakpolitikai Intézet Módszertani Központ munkatársai gondozásában megjelent két friss tanulmány is rámutat, a fejlett nyugati országokban az atomreaktorok leszerelése a trend, nem pedig a fejlesztés és az újabb nyitások. Jelenleg a világ végső energiafelhasználásában az atomenergia kettő egész százaléknyi értéket képvisel, ami nevetségesen alacsony, főleg annak árához viszonyítva.

kép: Shutterstock

Igen, az atomenergia még csak nem is olcsó. Nem csak a létesítmények felhúzása és üzemeltetése a drága, hozzá kell számolni a balesetek következtében bevezetett biztonsági szabályokat is, melyek a működtetés költségeit jelentősen megemelik. Ráadásul egyelőre senki nem fizeti meg az atomhulladék tárolásának, felügyeletének és a tárolók karbantartásának költségeit. Pedig ezek sem lesznek alapösszegek, tekintve, hogy több százezer évre kell megoldani a szakszerű hulladéktárolást.

lead kép: dreamstime.com

tisztaáldozatatomemberenergiaélet