2022. október 5. szerda
Aurél

A csernobili tűzről

2020. április 16., 08:00
A csernobili tűzről

Reggel kinyitva az ablakot nagyon nem szerettük, hogy megérkezett a hideg, és tegnap az esti órákban az eső is. Azonban amennyire nem örültünk neki mi, annyira boldoggá tette az ukrán tűzoltókat. 

kép: reuters

Most is nagy erőkkel igyekeznek eloltani a Csernobil körüli erdőségben, emberi gondatlanságból keletkezett tüzeket, de az erős szél nagyban nehezíti a munkát. Segítséget jelent azonban a hidegfronttal érkező eső, de a lángokat elfojtani még mindig nem sikerült. 

kép: aljazeera/Anadolu

Néhány nappal ezelőtt az ukrán hatóságok már jelezték, hogy sikerült elfojtani a lángokat, már csak parázsló területek vannak, ám sajnos a tűz újra erőre kapott. Jelenleg már csupán pár kilométer választja el a betonszarkofágtól, mely a katasztrófában megsérült erőmű fölé borul. A helyi hatóságok állítják, hogy a tűz sem a szarkofágot, sem a radioaktív hulladékok tárolóját nem veszélyezteti. Azok a hírek sem igazak, melyek szerint a környező országokban megemelkedett volna a sugárzás szintje, ezeket mind a helyi, mint az ukrán hatóságok cáfolták. 

kép: dw.com

A tűz mégis komoly gondot jelent. Nem csak azért, mert a két csapásirányon terjedő lángok 12 000 hektáron és 34 000 hektáron tarolták le a növényzetet. Az ország turisztikai szempontból legértékesebb területe, Pripjaty városa - a katasztrófa által leginkább sújtott település - is veszélyben van. 

kép: ISCResearch twitter

lead kép: theglobalherald.com

Ezek is érdekelhetnek