Május 26. Vasárnap, Evelin

Átalakulhatnak a szélerőművek, hogy védjék a madarakat

null

https://www.elobolygonk.hu/Innovativ_trendek/Energia/2021_04_10/lapatmentes_szelturbinakat_fejleszt_egy_startupvallalkozas

Az alternatív, tiszta energiákra most talán nagyobb szükség van, mint valaha. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy mint mindennek, ezeknek is megvan a maguk ára. A szélturbinák esetében a madarakra gyakorolt hatás, ami azonban egy innovációnak köszönhetően teljes egészében kiküszöbölhető.

Madár halál

Tény, hogy nem a szélturbinák okozzák a tömeges madárhalálozásokat. Az is igaz, hogy ha azt nézzük, mit nyerhet a bolygó a szélenergiával, és azzal, ha mi emberek ennek használata révén nem szennyezzük tovább a Földet, akkor az áldozat, melyet a madarak kénytelenek meghozni, nem is olyan nagy.

kép: windfarmbop.comm

De ha van rá lehetőségünk, hogy kiküszöböljük ezt a hatást, hogy megóvjuk az amúgy is erősen megtépázott állatállományt, és végre ilyen formán se hagyjuk figyelmen kívül az emberi élet mellett létező más lényeket, akkor miért hagynánk ki?

Szélerőmű lapátok nélkül?

AVortexBladelessnevű cég éppen ebben az irányban lépdel, méghozzá igen eredményesen. Persze a lapátok nélküli turbina másképpen működik, mint a már megszokott. Adott egy nagyjából 3 méteres, stabil oszlop, tartós anyagokból, olajozásra szoruló alkatrészek nélkül. Hogy hogyan fejleszt energiát? A Kármán-féle örvénysort alkalmazva (ez okozta aTacoma-híd 1940-es katasztrófáját, mikor a hídon átívelő útszakasz úgy mozgott a szélben, mint egy könnyű szalag). Tulajdonképpen a szél által keltett rezgésekre reagál a szerkezet, méghozzá úgy, hogy önmaga is rezeg.

kép: Vortex Bladeless Wind Energy

A toronyban beépítve mágnesekkel képesek a szerkezet rezgésének frekvenciáját változtatni, így azt hozzá tudják igazítani a szél által keltett rezgésekhez. Ennek az az értelme, hogy ha sikerül megfelelően összehangolni a két rezgést, akkor a torony mozgásba lendül, méghozzá egyre nagyobba, mely energiát generál. A torony közepe rezeg, a teteje szabadon mozog, míg az alja stabilan áll. Az így kinyerhető energia oszloponként100 wattra tehető.

Ez ugyan elmarad a hagyományos lapátos szélerőművek teljesítményétől, ám nincsenek állatáldozatai, és a jelenlegi tanulmányok alapján szinte semmilyen hatást nem gyakorol a környezetére. Sokkal sűrűbben telepíthető, mint a hagyományos szélerőművek, kevesebbe kerül előállítani, sokkal tartósabb, és a karbantartása minimálisan alacsony összeget igényel csak.

lead kép: ec.europa.eu