Június 16. Vasárnap, Jusztin

Pénzügyileg is fájóan érinti Ausztráliát a klímaváltozás, és ennek bizony rossz vége lehet

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímaváltozás hatásait figyelve arra lehetünk figyelmesek, hogy ezek szinte mind a természetben lelhetőek fel. Ez elsőre nem tűnik valami fontos infónak, pedig az. Ha ugyanis “csak” a természetben látjuk a rombolást, a pénzügyiszektorbannem, akkor bizony várhatunk a drasztikus lépésekre ítéletnapig.

Ausztrália

A legkisebbkontinensbizony erősen érintett, ha a klímakatasztrófáról van szó. A heves esőzések éppen úgy elérik ezt a területet, mint a tomboló hurrikánok, vagy éppen a nyári gyilkos kánikulák, melyek bozóttüzekhez is vezetnek. Nem is akármekkorákhoz, legutóbb éppen háromnegyed(!) évig lángolt a növényzet, elképesztő károkat okozva a területnek.

kép: The Guardian

Csakhogy ez többnyire természeti kár, és bár van anyagi vonzata, az nem olyan nagy, mint ahasznos, mely a klímakatasztrófát kiváltó anyagok kitermelésében rejlik. Ráadásul itt nem sokat számít, hogy regionálisan valami sokat rombol, mert a nagyobb képben még most is pozitív a mérleg. De vajon meddig?

Ez a kérdés vetődött fel nem is olyan régen az Ausztrál törvényhozásban is, hiszen az itteni biztosítótársaságokelkezdtékelőre kalkulálni a bozóttüzek jelentette magasabb kockázatokat.

Pénz, pénz és pénz

A magasabb kockázat magasabb díjakat is jelent, ami ebben az esetben olyan léptékű növekedést hozhat, amelyet már sokan nem lesznek képesek megfizetni. Nem azzal van a gond, hogy a biztosítók ne tudnák megtéríteni a károkat, a baj az, hogy nem lesz, aki megfizesse a biztosítási díjat, és bizony a két fél függ egymástól: ha nincs biztosítás, nincs kártérítés, és a katasztrófa után rengetegen válnak földönfutóvá. De ha nincs biztosítási díj, akkor a cég sem sokáig marad talpon. Összességében a törvényhozásban attól tartanak, hogy a klímakatasztrófa ilyen következményei az ország pénzügyi destabilizációját hozzák majd magukkal.

kép: Reuters

Vagyis a klíma kérdése egyre inkább beljebb nyomul a törvényhozás épületeibe, és persze a politikusok zsebeibe is. Ez pedig végre talán komolyabb lökést is adhat a valóban drasztikus lépések megtétele felé. Hiszen ahogyan az egy korábbi jelentésből kiderül: jelenleg a párizsi klímaegyezmény aláírói közül pusztán kettő ország halad valóban a kitűzött cél felé, a többiek esetében a látszatintézkedések és a viták viszik el az energiákat, így sokkal inkább a 4-5°C-os melegedés felé tartunk, aminek katasztrofális következményei lesznek.

lead kép: Peter Parks-AFP via Getty Images