Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Jobb a húsfogyasztás csökkentése, de meddig_

Éghajlat
2021. március 22. 08:00
null

A klímakatasztrófa ellen szervezett formában is fel kell venni a harcot, de mindenképpen söprögetni kell a saját portánk körül is. Ez a sokszor emlegetett lakóház szigetelés, vagy éppen a műanyagok vásárlásának kerülése, de ide tartozik sokak nagy mumusa, a hús is.

Változó életforma

Tetszik vagy sem, a húsfogyasztás olyan magatartás, mely hosszabb távon egyszerűen nem fenntartható. Még akkor sem, ha a laborok tonnaszám ontják magukból a sejtekből előállított húsokat, vagy akkor sem, ha áttérünk a rovarok fogyasztására. Ahhoz, hogy valódi eredményt érjünk el, ahhoz, hogy a klímakatasztrófa valóban megállítható legyen, kénytelenek leszünk a húsfogyasztásunkat megreformálni.

kép: nationthailand.com

Ezt tehetjük drasztikusan is, de ez nem kötelező. Ha azonban heti 1-2alkalomraminimalizáljuk a húsok fogyasztását, az már hatalmassegítséga bolygónak, vagyis igazából nekünk. Ennek pedig nem csak környezetvédelmi, hanemegészségügyielőnyei is vannak!

Vegetáriánus ésvegán

Azok, akik teljesen lemondanak a húsról többnyire meggyőződésből teszik. Ma már hazánkban is ismert fogalom a vegetarianizmus mellett avegánéletmód, mely azonban egy kicsit tágabban értelmezhető, mint elsőre gondolnánk. Sem avegánok, sem a vegetáriánusok nem fogyasztanak húst, vagyis az ő étkezésükért elvileg egyetlen állatnak sem kell meghalnia. Avegánokazonban sem tejet, sem tojást, mézet, illetve semmilyen állati eredetű élelmiszert nem fogyasztanak, hogy ezzel is elkerüljék az állatok kizsákmányolását. Sőt, nem vesznek állati eredetű termékeket, legyen szó ruházatról vagy lakberendezésről, és messziről kerülik az állatkerteket, állatokat használó cirkuszokat is.

kép: runtastic.com

Az, hogy a húsfogyasztás csökkentése nagy iramban terjed, kifejezetten jó hír. Azonban felvetődik a kérdés: avegánés vegetáriánus étrendmegnövekedettzöldség és gyümölcsigény generálását hogyan szolgálja ki az agrárium? Hiszen már így is egyfolytában írtjuk az erdőségeket a termőterületekért, öntözzük a földeket a folyók halála árán is, műtrágyázunk, hogy a növények fejlődésétmeggyorsítsuk,stb. Melyik lehet a jó megoldás? Létezik olyan táplálkozási forma, mely nem a Föld kizsákmányolásával jár?

lead kép: franchising.com

klímazöldségFöldemberhúsétel