Június 24. Hétfő, Iván

Egyre több pénz van a környezetvédelemben

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Sok gazdasági szakember kevésbé aggódik az erdőségek eltűnése miatt, mivel tudják, hogy a gazdaság mindigegyensúlyratörekszik. Ahhoz pedig, hogy ez megvalósulhasson előbb vagy utóbb a környezetvédelemnek igencsak jó üzletnek kell bizonyulnia!

Mitől lesz jó üzlet?

Elsőre talán furán hangzik, de tény, hogy a környezetvédelemben is van üzlet, nem is kicsi. De mitől lesz jobb befektetés megtartani egy háborítatlan erdőt azzal szemben, ha kitermelnénk és eladnánk a fát, majd újat ültetnénk. Ez az eljárás is karbonsemleges, de az erdő fogalma azért erősen sérül tőle.

kép: money.usnews.com - getty

A válaszaéppen a karbonsemleges fogalmában keresendő. Már szinte minden cég igyekszik elérni ezt a bizonyos szintet, ami azonban nem azt jelenti, hogy nincsen co2 kibocsátás. Sok cégben ugyan a tényleges nulla kibocsátás egyelőre nem megvalósítható, a cég működésének okán, vagy mert nem gazdaságos. Ilyenkor jön be a képbe a karbonsemlegesség. Ez azt jelenti, hogy bár a cég kibocsát co2-őt a tevékenysége során, azt bizonyos lépésekkel képes ellensúlyozni, azaz semlegesíteni.

Erdők

Ez az oka annak, hogy egyre több cég - köztük a világ egyik leghatalmasabb fafelhasználója, az IKEA is – egyre több és egyre nagyobb méretű erdőséget vásárol fel. A cél, hogy egy érintetlen, a lehető legtökéletesebb ökoszisztémát tartsanak fenn, és őrizzenek meg. Hogy miért?

kép: Igor Zakharevich-Dreamstime

Az öreg és háborítatlan erdők co2 megkötő képessége lényegesen nagyobb a frissen telepített erdőségekénél. Azzal, hogy egy cég egy adott erdőséget megvásárol, képes hivatalosan is kompenzálni a kibocsátását, hiszen gondoskodik arról, hogy azt megkösse egy a tulajdonában lévő erdőség. Ezzel pedig elképesztően sok pénzt spórol - nem utolsó sorban pedig nagyon jól jár marketing szempontból is!

Ha kétségei lennének azzal kapcsolatban, hogy a környezet védelme valaha is jó üzlet lesz, akkor elmondjuk, hogy 2019-ben a karbonlábnyom ilyen irányú nullázása 600 millió dollárosüzletnekbizonyult, és a gazdasági becslések szerint ez 2050-re 200 milliárddollárrais felkúszik. Ezzel pedig már nagyon is megéri foglalkozni.

lead kép: Siam Pukkato-Dreamstime.com