Június 19. Szerda, Gyárfás

A Nagy Zöld Fal dzsungelterve elbukott, helyette egy reálisabb célt határoztak meg, ami fantasztikus eredményekkel kecsegtet

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A Nagy Zöld Fal- már a nevében is a monumentalitásra törekvő projekt nem véletlenül kapott akkora érdeklődést: tulajdonképpen megtudhatjuk általa, hogy van-e értelme az erdősítésnek, van-e gyakorlati haszna annak, ha igyekszünk növények telepítésével megállítani aklímaváltozást. Nos, a projekt nem valósul meg, inverz módon ez mégis fantasztikus hír.

Nem lesz Fal

Az Afrikai Unió országai egy 8 ezekkilométeres, 18 millió hektáros sávot akartak dzsungellé tenni a Száhel-övezetben. Ez arégióis, mint sok másik,elsivatagosodik, és a folyamat vége, hogy az emberi életre alkalmatlanná válik, ez pedig sok millió embert érintene, vagyis igyekeznek tenni valamit ellene.

kép: encyclopedie-environnement.org

A területen csemetéket kezdtek ültetni, elképesztőmennyiségben. Ehhez kutakat kellett ásni, hogy az öntözés is megoldható legyen, és a talaj erózióját is meg kellett akadályozni - lassítani, hogy a fák képesek legyenek megkapaszkodni. Elképesztően sok munka, rengeteg pénz, de a dzsungel nincsen sehol – a projekt elbukott. Pontosabban a Nagy Zöld Fal dzsungelterve bukott el, mert már most, mikor igazából szavannás területek, fákkal tarkított részek jöttek csak létre, fantasztikus változásokat lehet tapasztalni.

Változó világ

A dzsungel feladata lett volna, hogy a növények a párologtatás révén sokkal több esőt hozzanak a területre, mely megállítaná, sőt, visszafordítaná a sivatag terjedését. Az erdők foltokban sem igazán jelentek meg, a változás azonban igen. Az ültetett növények közül szép számmal maradtak életben a fák, és ez már most, kicsit több, mint 10 év távlatából is megváltoztatta a helyi mikroklímát. A földre több csapadék érkezik, a terméshozam már most jelentősen növekszik, vagyis a projekt annak ellenére elképesztően sikeres, hogy elbukott.

kép: GreenWallAfrica

Az afrikai országok ezért továbbra is minden erejükkel azon lesznek, hogy a fásítás folytatódjon, csupán a dzsungel lehetőségét vetették el. A cél most már egy sokkal reálisabb, szárazságtűrő fákkal és cserjékkel gazdagon meghintett sáv létrehozása, mely az Atlanti-óceántól a Vörös-tengerig tart, és amely megmutatja az egész világnak: a természettel összhangban az élet nem csak fenntartható, de sokkal kellemesebb is.

lead kép: news.cgtn.com