2022. október 8. szombat
Koppány

Nem csak folytatódik, felgyorsul a Nagy Zöld Fal építése!

2021. február 1., 12:00
Nem csak folytatódik, felgyorsul a Nagy Zöld Fal építése!

Hogyan tudnánk manipulálni az időjárást? Hiszen, ha már egyszer sikerült úgy alakítanunk a klímát, hogy kezd kicsúszni a kezeink közül, most már jó lenne, ha olyan megoldásokkal is előrukkolnánk, melyek képesek ezt a folyamatot visszafordítani. 

Manipulálni 

Hogy kénytelenek vagyunk valamennyire belenyúlni az időjárás alakulásába, az nem is lehet kérdés, hiszen ellenkező esetben sok terület egyszerűen élhetetlenné válik. De hogyan tehetjük ezt meg? Mégis milyen szerkezettel lehet elérni, hogy eső essen ott, ahol eddig sivatag húzódott? 

kép: greatgreenwall.org

Nos, semmilyennel. Nem létezik olyan ember alkotta gépezet, mellyel hosszú távon és érdemben lehetne befolyásolni az időjárást. Ember alkotta nem, de természetes létezik, és ezt használni is tudjuk.  Ezek pedig természetesen a növények. 

 

A Nagy Zöld Fal 

Ismerősen cseng az elnevezés? Arról az elképesztő erdősítési mozgalomról van szó, melynek célja, hogy megállítsa a Szahara terjeszkedését. Ehhez pedig a Szahel-övezet fásítása szükséges, méghozzá igen nagy léptékben. Egy erdősáv létrehozása a cél, mely 15 km széles és 8000 km hosszú. A projekt pedig nem csak az időjárást lenne képes befolyásolni - a növényzet a párologtatással esőt juttatna a területre, mely így újra termékeny lehetne, és megállna a sivatag terjedése -, hanem megélhetést is teremtene. 2030-ra 100 millió hektárnyi területet szeretnének helyreállítani, és ezzel 10 millió munkahely jönne létre. 

kép: globalcitizen.org

Persze a koronavírus ennek a projektnek is gátat szabott, de most, a One Planet Summit elnevezésű, főként online zajló párizsi klímacsúcson Emmanuel Macaron francia elnök bejelentette, hogy a fejlesztési bankok és a donorállamok összesen 14 milliárd dollárt ajánlottak fel a következő négy évre a projekt folytatásához, felgyorsításához. 

A Nagy Zöld Fal tehát létrejön, és egy akkora erdőséggel lehet számolni, mely már nem csak az itteni időjárásra lesz hatással, hanem a biodiverzitás jelentős növekedését is magával hozza. A Greenpeace Magyarország biodiverzitási kampányának felelőse, Rodics Katalin azt is hozzátette, hogy ez még a hazai költözőmadarak életét is megkönnyíti, hiszen így lényegesen könnyebben érik el a telelőhelyeiket. 

lead kép: Nasa - wikipedia

Ezek is érdekelhetnek