Május 25. Szombat, Orbán

Az organikus hús tényleg jó megoldás?

null

A klímaváltozás kiteljesedésétől tartva igyekszünkmegtalálniaz étkezéseinkben, az életünkben a hús helyét, és azokat a lehetséges alternatívákat, amikkel lényegesen lehetne csökkenteni a hús termeléséhez kapcsolódó károsanyag-kibocsátást. Az organikus hús megoldás lehet?

Organikus hús?

Tulajdonképpen azokról a termékekről van szó, melyekhez az “alapanyagot” emberséges körülmények közt tartják, nevelik. Nem nyomják tele hormonokkal, nem tömik mesterséges szerekkel, nem etetik agyon, hanem hagyják kószálni a nyílt, füves-fás terepen, hagyják élni - legalábbis amíg vágóhídra nem kerül.

kép: happyhealthylifenow.com

Hogy ez a megoldás jobb, az kétségtelen, hiszen így a hús minősége lényegesen jobb lehet, arról nem is beszélve, hogy nem kell lesütni a szemünket, ha arra gondolunk, milyen “élete” is volt annak a lénynek, ami a tányérunkra került. A Müncheni Műszaki Egyetem, aGreifswaldiEgyetem és az Augsburgi Egyetem kutatói azonban úgy vélik, károsanyag-kibocsátás szempontjából az organikus nem jobb a hagyományosnál.

Merre tovább?

Ezt természetesen vizsgálatokra alapozzák, és sajnos logikus is, amitmondanak. Igaz, hogy az organikus hús esetében az állatok természetesebbkörülmények közt nevelkednek, de kevesebb húst is adnak a táplálkozási eltérések okán, és tovább is tart, míg elérik a vágósúlyt. Így sajnos hiába minden igyekezet, mire a tányérra kerül a hús, addigra nagyon kicsi eltérést mutat a hagyományos megoldáshoz képest a károsanyag-kibocsátás szempontjából.

kép: foodbev.com

Vagyis a klímakatasztrófa kapcsán a hús szempontjából nem az organikus lesz a járható út, hanem a növényi. Ez ellen napjainkban még nagyon sokan tiltakoznak, csakhogy elkeserítő tény, de nem nagyon van más kiút. Vagy növényi húsra váltunk, vagy lemondunk róla, mert a bolygó képtelen kiszolgálni ezt az igényünket. És hát hasonló önbecsapással már találkoztunk, megszoktuk, és nem is olyan rossz, mint elsőre gondolnánk. Igen, a margarinról van szó, mely ellen mind a mai napig sokan emelik felszavukat, de kétségtelen, hogy a mindennapjaink részévé vált, és mindezt fájdalommentesen. Valószínűleg ugyan ez vár majd a növényi húsokra is.

lead kép: meatco2.com