Június 18. Kedd, Arnold, Levente

Tomboló szörnyeket teremt a klímaváltozás a tengereken

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A 2020-as hurrikánszezon nagyon komoly meglepetésekkel állt elő, és annyira sok rekordot hozott, hogy inkább az a meglepő, amikor egy-egyviharávalkapcsolatban nem lehet ilyesmiről beszámolni.Iotadurvulása még hátra van, de Eta hatásai Közép-Amerika számára fájdalmasan egyértelműek, és ebben bizony a klímakatasztrófa keze is vastagon benne van.

Hurrikánok

Nem arról van szó, hogy ezelőtt ne lettek volna hurrikánok, és még csak nem is arról, hogy szokatlanul sok a kialakuló vihar, ez utóbbi ugyanis nem egyértelműen a klímaválság hatása. Az azonban, hogyilyenerőre tesznek szert a viharok, ráadásul elképesztő sebességgel, az már mindenképpen a melegedő klímának köszönhető.

kép: Chip Somodevilla—Getty Images

A viharok kialakulásában is szerepet játszik, de erősödésüknekalapfeltételea meleg tenger, mely bizony a klímaválság miattlett ennyiremeleg, vagyis a viharokat is pontosan ennekköszönhetjük. Atudósok azonban rámutatnak arra a tényre, hogy az erőnemminden, az igazán nagy gondot a gyorsaság jelenti.

Erő kontrabombogenezis

Mitchörökre nyomott hagyott a közép-amerikai emberek emlékezetében. Az 1998-ban pusztító hurrikán 290 km/h-ás szeleivel 5-ös kategóriában landolt a földrészen, közel 11 000emberéletét követelve. Azonban lassan fejlődött ki, a csapadékot és a szelet is lassabban “rakta le”, vagyis nem úgy viselkedett, mint Eta.

kép: AP

A 2020-as hurrikánszezon egyik rekordere Eta lett, mivel előtte eddig nem alakult ki ennyi nevezett vihar egyetlen másik szezonban sem. De a rendszer más szempontból is nyugodtan megkaphatta volna a rekorder kifejezést, hiszen 36 óra leforgása alatt vált trópusi viharból 4-es kategóriájú hurrikánná, ami nem normális. Ereje mellett pedig a rombolása is intenzívebb, mint lenni szokott, hiszen akkora mennyiségű csapadékot zúdít egyszerre egy-egy területre, amivel egész egyszerűen nem lehet mit kezdeni. Ez olyan mértékű mezőgazdasági károkat jelent, melyeket mégMitchsem idézett elő, és amely erősenvalószínűsítia területen kialakuló élelmezési válságot is.

Ráadásul a folyamatnak még idén sincsen vége. A szakemberekIota érkezésére figyelmeztetnek, mely rendszer szintén 4-es kategóriáig fokozódott, és szinte pontosan ott csap le, ahol Eta korábban. Ráadásul az idei szezon valószínűleg decemberig kitolódik, vagyis várhatóan nemIotalesz az utolsó hurrikán 2020-ban...

lead kép: NASA - Reuters