Február 23. Péntek, Alfréd

Szép dolog a környezetvédelem, de a földgáz marad.

Éghajlat
2020. november 09. 12:00
null

Nyakunkon az éghajlati katasztrófa, ennek ellenére Oroszország köszöni szépen, de nem kívánja csökkenteni a fosszilis energiahordozók kitermelését, forgalmazását, sőt! Véleményük szerint a földgáz aránya az energia-mixben nem csökkenni és nem is stagnálni fog, hanem növekedni, és ők erre rendezkednek be.

Párizs? Ugyan már....

Az Orosz gazdaság egyik alappillére a földgáz, melyből az országban nevetségesen sok van. Ennek megfelelően hatalmas mennyiségben kereskednek vele, amit nem is szeretnének csökkenteni. Igaz ugyan, hogy a földgáz jobb megoldás, mint a szén, de messze nem olyan jó, mint a megújuló forrásokból származó energia. Ez azonban az orosz vezetést nem igazán érdekli.

Sok elemző állítja, hogy a földgáz isvisszaszorul azalternatív energiáktérnyerésével, mások szerint viszont egy olyan tényezőről van szó, mely még évtizedekig megkerülhetetlenül lesz jelen a piacokon, és nagyobb részben erre fogunk támaszkodni - ez pedig borzalmasan rossz hír a klímaváltozás tekintetében.

kép: oilprice.com

Bár a párizsi klímaegyezmény az oroszokat is köti, a kvóták megállapításakor az ország a legmagasabb értékeket produkálta. Ezután a szovjet rendszer összeomlott az iparral együtt, és évek alatt megfelezte Oroszország kibocsátását. Ez azt jelenti, hogy nem kell különösebben megerőltetniükmagukat az 1990-es évekhez képest 30%-os csökkenés eléréséhez, ráadásulmindeztcsak 2030-ra kell elérje.

Semmi?

Azzal azért nem lehet vádolni az oroszokat, hogy semmit nem tesznek a tiszta energiákra való átállásért. Csupán arra ügyelnek, hogy ez nekik különösen jól megérje. A gázhasználat miatti szénlábnyomot a hidrogéntermelés felfejlesztésével igyekeznek csökkenteni, melyhez erősen fejlesztik a co2 leválasztó technológiákat is. Ezzel ugyanis az értékes anyagot a levegő szén-dioxid tartalmának segítségével lehetne előállítani, ami valóban nagyon jó dolog.

kép: Jim Wilson-The New York Times

Vagyis az orosz elképzelés szerint, ők ugyan továbbra is erős szennyezőként vannak jelen a világon, de mivel hatalmas mennyiségben kereskednek majd a hidrogénnel is, ezért összességében segítenek a klímaváltozás leküzdésében is.

kép: Bigstock-JKLS photography

klímaFöldOroszországemberenergiagáz