Június 24. Hétfő, Iván

Sokkal nagyobb gondot okoz a bozóttüzek füstje, mint hittük

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A valaha mért legnagyobb kiterjedésű Ausztrál tűzvésszel nagyon sokat foglalkozott és foglalkozik most is a tudományos világ. Hogy miért? Mert az ilyen és akár sokkal nagyobb kiterjedésű tüzek a klímaváltozás miatt egyre gyakrabban jelentkeznek majd, és ismernünk kell azok hatásait, amik messze túlmutatnak az eredeti elképzeléseinken is.

Pyrocumulonimbus

Érthetőbben füstviharfelhő. A jelenség akkor jön létre, mikor egy erdőtűz olyan nagy mennyiségű füstöt termel, és olyan forró, hogy az már egy viharfelleget hoz létre, mely bizony eléri a sztratoszféra alsó határait is.

kép: CBS News

Az ausztrál “fekete nyár” pedig ilyet hozott létre, nem is kicsit. Az 5.8 millió felperzselt hektár egy 1000 kilométerkiterjedésűfüstfelhőt hozott létre. Ez a felleg 3 teljes hónapig volt egybefüggő, és összesen 66 kilométertvándorolt, miközben a Földtől 35 kilométernyi magasságig nyújtózkodott. Ezzel pedig mindenképpen legyőzte a 2017-es kanadai erdőtüzek eddigi rekordját.

Gond...

Persze a tudományos világ nem vizsgálná ilyen tüzetesen ezeket a jelenségeket, ha pusztán csak érdekesek lennének. Sajnos a kiterjedt füstfelhők komoly befolyással vannak a levegő minőségére, ezzel együtt pedig az emberek egészségi állapotára is. A légszennyezettségi adatokegyébkéntis csak egyre romlanak, és ehhez a füstfelhők csak hozzátesznek, méghozzá lokálisan jelentős mértékben!

kép: Australian Maritime Safety Authority - Reuters

A másik probléma az, hogy a füst bizony eltakarja a Napot. A mérések alapján a kialakultpyrocumulonimbusolyan mértékben akadályozta a napsugarak Földre érkezését, amit előtte sohasem jegyeztek fel erdőtüzek esetében. A hatáskét irányú. Egyrészt jó is lehetne, hiszen így csökken a felmelegedés mértéke, mivel a napsugarak nem érik el a felszínt. De ott az a bizonyos ha.

A napsugarak ugyanis az éltető meleget és a fotoszintézishez elengedhetetlen fotonokat is szállítják, vagyis hiányukban komoly gondokkal fogunk szembesülni. Az előrejelzések alapján pedig a “fekete nyár” olyan esemény, melyhez érdemes lesz hozzászokni, már persze abban az esetben, ha nem változtatunk sürgősen azon a hozzáálláson, amivel a klímakatasztrófa kibontakozását most is kezeljük.

lead kép: Thalia Dockery