2021. november 28. vasárnap
Stefánia

Már öl is a füst Indonéziában

2019. október 3., 16:00
Már öl is a füst Indonéziában

Nem csak a Föld tüdeje, hanem az Indonéz tőzeglép is lángokban áll. Ennek oka is az ember, nem is lehet kétséges, de ebben az esetben a hatásokat is gyorsabban lehet érezni. 

Indonézia 

Lángol a tőzeglép, és nem tegnap gyulladtak ki a növények. A szárazság a fő oka annak, hogy sűrű füst kering a levegőben, az a szárazság, melyet mi, emberek generáltunk azzal, hogy a terület erdőségeit eltüntetve olajpálma ültetvényeket telepítettünk hatalmas mennyiségben. 

kép: theguardian.com

Önmagában az olajpálmával sem lenne baj, csak a mértéktelenség okoz hatalmas gondokat. Az ültetvények is erdők, de messze nem olyanok, mint amilyeneket feláldoznak értük. Bár az olajpálma is megköti a szén-dioxidot, hatalmas károkat okoz a helyi ökoszisztémákban az, hogy szinte kontrolláltalanúl terjeszkedhetnek az ültetvények. Ráadásul a szárazság mellett az sem tesz éppen jót, hogy bár mára illegálissá vált, a helyiek körében bevett szokás, hogy úgy tisztítanak meg egy területet, hogy nem egyszerűséggel felgyújtják, hiszen így a talaj tápanyagtartalma is növelhető. Csakhogy a tüzet nem lehet a telekhatárok közt tartani, a kerítés, vagy a térképen egy vonal nem fogja megállítani. 

Hatások 

Tudjuk, hogy az erdőségeink pusztulása minden egyes ember életére rányomják a bélyegüket. Tudjuk, de azért annyira nem foglalkozunk vele, hiszen ez még nem most lesz. Hiába vannak hatásai már most is, ezek nem olyan rosszak, még nem fájnak annyira, hogy tényleges lépéseket is tegyünk ellenük. 

kép: bbc.com

Az Indonéz helyzet azonban más. A füst ugyanis országokon is átível, és egészségügyi gondokat okoz. Csak az idei tüzek során 310 000 embernél jelentkeztek szem és bőrirritációk, és 30 000 ember szenvedett akut légúti fertőzéseket a füsttől. Ezek mellett a füst halálos áldozatokat is szedett. Egy csecsemő élete harmadik napján a füst belégzése okozta gyulladásokba halt bele, egy idős férfit pedig kertjében találtak holtan, ebben az esetben is a belélegzett füst a kiváltó ok. 

Sajnos a területen a vetélések, koraszülések alakulásába is beleszül a füst, és a légúti fertőzések, akár maradandó gondok kialakulásában is jelentős szerepet játszik. Ráadásul a lángok minden évben felcsapnak, egyre erősebben, egyre nagyobb területeket érintve. Ellenük nincs más fegyver, mint az emberi bevett, de rettenetesen rossz gyakorlat megállítása, és az újraerdősítés, hogy az esőt is vissza lehessen csalogatni a területre. 

lead kép: bangkokpost.com

 

Ezek is érdekelhetnek