Június 19. Szerda, Gyárfás

Nagy előrelépés a környezetbarát napelemek terén

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A napelemek alkalmazása a Földszámárais a lehető legjobb, hiszen a Nap energiáját hasznosítjuk a környezetszennyező megoldások helyett. Igaz, sajnos a dolog nem egészen környezetbarát, bár összehasonlíthatatlanul jobb, mint az eddigi megoldások.

Mérgek és pénz

A panelek előállítása kifejezetten bonyolult feladat, legalábbis a laikusok számára. Érdekes, de a tulajdonképpen energiatermelő rész a modern panelekben csupán mikrométernyi, vagyszubmikrométernyivastag. Ezeket a mértékegységeket nem is igazán használjuk átlagemberként, így joggal feltételezhetnénk, hogy ha ennyire kevés kell belőlük, akkor biztosan nagyon olcsón elkészíthetők.

kép: visit-andalucia.com

Ez azonban nem igaz. Bár az árak évről - évre esnek, a felhasznált anyagok akkor is nagyon drágák, ritkák, és bizonytöbbnyiremérgezőek is, vagyis nem lehet őket “szabadon” hagyni. Afedőrétegekazonban ronthatják a napelemek teljesítményét, ráadásul ezek sem éppen olcsók.

KimDzson-ho, azIncshoniEgyetem kutatója és csapata azonban egy igen érdekes megoldással állt elő mely a pufferréteget érinti.

Környezetbarát

A megoldás nem a hagyományos, hanem az úgynevezettkeszteritből kikísérletezett cellák esetében alkalmazható. Ez egy természetes ásvány, mely nagy mennyiségben áll rendelkezésre, és könnyen elérhető, valamint kicsit sem mérgező, tehát általa lényegesenkörnyezetbarátabbpaneleket lehet létrehozni.

kép: ecosolarenvironmental.com

A pufferréteg alapvetően egy kadmium-szulfid réteg, melynek előállítása erősen szennyező, ám a réteg kell, hogy javítsa a teljesítményt. A kutatók egy olyan réteggel helyettesítették ezt a szennyező anyagot, mely cink-ón-oxidból áll. Ennek előállítása sokkal kevesebb szennyező anyagot eredményez, pufferként is megállja a helyét, és a kutatóknak az energiaáramlást is sikerült feljavítani a két réteg közt.

Az áttörés vitathatatlan, ám sajnos egyelőre nagyon nem örülhetünk, hiszen a tesztek és a munka kezdeti fázisban vannak. A piac fejlődését tekintve, illetve a napelemekbe ölt tőke mennyiségét szemlélve azonbanremélhetőlegnem kell sokat várni a lényegesenkörnyezetbarátabbpanelek kereskedelmi forgalomban való megjelenésére sem.

lead kép: startribunemag.com