Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Az óceáni műanyagból készít üzemanyagot egy új lehetőség

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

https://inhabitat.com/seachange-uses-plasma-arc-technology-to-save-the-oceans-from-plastic-waste/

Az óceánokon úszó műanyag hulladékkal mindenképpen kezdeni kell valamit, hiszen egyrészt az egész bolygó élővilágára ártalmas a jelenléte, másrészt a klímakataszrófához is hozzájárul, mint minden műanyag. Sok megoldás született már a témában, de most egy újabbal ismerkedhetünk meg, ami abban más, mint a többi, hogy helyben hasznosítja a műanyagot.

Újrahasznosít?

ASeeChangecég egy egészen új lehetőséget látott meg a plazmaív technológiában. Az említett eljárás lényege, hogy nagyon magas hőmérsékleten - melyet elektromos energia útján nyer – technikailag elpárologtatja a műanyagot is. Vagyis messze nemújrahasznosításrólvan szó, hiszen annak száma a műanyagok esetében véges, vagyis messze nem megoldás, inkább csak a gond jelentkezésének eltolása lehetséges általa.

kép: worldanimalprotection.us.org

Sajnos a műanyagok a természetben önállóan csak nagyon sokára, több száz,esetenkéntakár több ezer év alatt bomlanak le. Addig azonban fizikaiaprózódásonmennekkeresztül, aminek következtében előszörmikro, majdnanoműanyagok keletkeznek. Ezek a szervezetekbe jutvagyulladásosfolyamatokat váltanak ki, mely sajnos igen komoly kihívást jelent a Föld minden élőlénye számára.

Égetni?

Azt tudjuk, hogy műanyagot égetni nem jó, hiszen rettenetesen sok mérgező anyag szabadul fel belőle. A plazmaív technológia - mely egyébként 1996 óta jelen van az iparban – azonban nem egyszerűen éget. 18 000°C-os hőt hoz létre, ami olyan, mintha a Nap felszínére dobnánk az anyagot. Ennek megfelelően úgynevezettsyngas keletkezik, melyet belső égésű motorok működtetésére is tökéletesen lehet használni - ráadásul összehasonlíthatatlanul kisebb a károsanyag-kibocsátása, mint a hagyományos üzemanyagoknak. Ezzel a gázzal működnek aSeeChangehajói, melyek a plazmaív technológiával vannak felszerelve.

kép: eastasiaforum.org

A szervesösszetevőkbőltehát gáz keletkezik, a szervetlenekből pedig egy fekete, üvegszerű anyag. A cég állítása alapján ez az anyag semmilyen formában nem káros a környezetre, de ami ennél is fontosabb, hogy újrahasznosítható, vagyis nem szemétként, hanem alapanyagként jelentkezik. Hogymennyireválik be ez az elképzelés, az sok dologtól függ, többek közt attól is, hogy az anyag valóban semleges-e a környezetre, illetve, hogy nagy mennyiségben mit lehet vele kezdeni.

lead kép: cfr.org