Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Átlátszó napelem, mely tényleg használható!

Éghajlat
2020. november 21. 08:00
null

A klímaválság megállításában kiemelt szerepe lesz a fosszilis energiahordozókelhagyásánakde ez még nem lesz elég. Az erdőtelepítéseken és a co2lefejtéséntúl azzal is kezdeni kell valamit, hogy ne legyen ennyire központosított az energiatermelés. Erre pedig az alternatív energiahordozók igen jó lehetőséget biztosítanak!

A tárolás

Mivel az energia tárolása igen nehézkesen megoldható, így azzal is foglalkozni kell, hogy az energiát az a dolog termelje, ami fel is használja. Egyszerűbben: az elektromos eszközeink termelőként is meg kell jelenjenek, ezzel kiküszöbölhető egy sor költséges és környezetromboló tárolókapacitás kiépítése.

kép: healthylivingidea.com

Ez azonban nem ennyire egyszerű.Nyilvánegy mobil esetében egy kis panelelhelyezése nem megoldás, hiszen ehhez a telefont a napon kellene hagyni, ami kárt tenne benne - arról nem is beszélve, hogy felhős időben kevéssé lehetne tölteni akészüléket.

A megoldást az jelenti, ha olyan napelemeket dolgozunk ki, melyek igazából bármilyen felületre könnyedénfelvihetőek, és a fényszélesspektrumát képesek hasznosítani, nem utolsó sorban pedig átlátszóak.

Már nincsen messze

Félreértés ne legyen, már létezik az áttetsző napelem, de a hatékonysága nem túl jó.Létezika bármilyen anyagra felvihető napelem is, de ennek a hatékonysága sem kiemelkedő, ráadásul a színtelenséggel is vannak gondok. A részmegoldások mármegvannak, az összeillesztésükproblémásabb.

kép: yankodesign.com

Most sikerült megalkotni egy ultravékony szilíciumréteget, mely egy áttetsző cink és nikkel-oxid félvezető közé helyeztek. AIncshonNemzeti Egyetem csapata büszke lehet magára, mivel így egy olyan napelemet sikerült létrehozni, mely nem csak tökéletesen áttetsző, de ráadásul az ibolyán túli fény mellett a látható spektrumból is igen sokat képes hasznosítanianélkül, hogy az komolyan befolyásolná a színérzékelést a felület mögött.

A teljesítmény ezáltal növelhető,ráadásula napelem hatékony energiatermelésre fogható felhős időben is,valamintszinte bármelyik felületre jólilleszthető. Igaz,mindezenáttörések egyelőre laborkörülmények közt valósultak meg, de a kutatók szerint a fejlesztés a valós életben is megállja majd a helyét, és elhozza a valóban átlátszó, bárhol alkalmazható napelemek korát.

lead kép: yankodesign.com

klímaszínFöldnapelememberenergia