Május 24. Péntek, Eliza, Eszter

Vörös dagály okozhatta a kamcsatkai ökológiai katasztrófát

null

Kamcsatka partjainál döbbenetes mértékű pusztulási hullámot tapasztaltak a helyiek néhány nappal korábban. A partokat beborították a fenéklakó lények tetemei, halak és néhány tengeri emlős testével együtt.

Mi lehetett a gond?

Az orosz hatóságok vizsgálatot ígértek, miután a tömeges pusztulás mellett két szörfös esetében is a szaruhártya égés-szerűsérüléseitállapították meg az orvosok. Első körben vegyi szennyezésre gyanakodtak az emberek.

kép: tellerreport.com

Ez nem is lenne olyan szokatlan, hiszen a hatalmas országban igen érdekes balesetekkel is lehet találkozni. Itt regisztráltak nem is olyan régen fekete havazást, amiről mi is beszámoltunk, dea vegyi balesetek,és a szándékos szennyezések sem ritkákaz országban- ahogyan sajnos sehol máshol sem a világban. A vizsgálatok alapján az orosz természetvédelmi miniszter szerint egy teljesen természetes jelenségről van szó. Ezt több kutatóintézet is megerősítette.

Vörös dagály

DimitrijKolibkin kifejtette, hogy a térségben a pusztulást a vörös dagály elnevezésű természeti jelenség váltotta ki. A dolog messze nem elképzelhetetlen, hiszen volt már rá példa ez előtt is, igaz, csak ritkán. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a 18. század óta csupán 30 körüli alkalommal regisztráltak ilyen jelenséget.

kép: dailymail.co.uk

A vörös dagály a páncélos ostoros algák elburjánzásának következménye. Az algavirágzás közben egyrészt a víz vörösesbarna árnyalatot kap, másrészt pedig a növények fotoszintézise közben olyan erősen toxikus anyagok is keletkeznek, melyek végzetesek a tengeri faunára nézve, illetve az emberre is komoly veszélyt jelentenek.

Hogy pontosan mi válthatta ki az algák elszaporodását, azt egyelőre nem lehet tudni, de a kormányzat kivizsgálást ígért. Az igazság azonban az, hogy ha sikerül is rájönni a kiváltó okokra, megelőzni nemigen tudják azt. Az algavirágzás nem csak itt, sok más helyen is komoly gondokat okoz, és ezerszám szedi áldozatait. Sajnos a jelenség gyakoribbá válhat a klímaváltozás hatására, mert a melegedő víz az algák számára optimálisabb környezetet teremthet.

lead kép: siberiantimes.com