Június 19. Szerda, Gyárfás

Metánból biológiailag lebomló egyszer használatos étkészlet? Miért ne!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A műanyagok jelenléte az iparban komoly problémát jelent a bolygóra nézve. Ez egy igen ügyes, és nagyon jól alkalmazható anyag, ami nem csak olcsó, de higiénikus is, sajnos azonban minden élő organizmusra veszélyt jelent.

Mi legyen veled?

A műanyagok kivezetéséről már nagyon sok szó esett. Ahogyan pedig egyre másra jelennek meg az ötletek a helyettesítésével kapcsolatban, úgy rajzolódik ki egyre jobban: sajnos a műanyag nagyon jó üzlet, egyelőre biztosan nem megy sehová. Ebben pedig nagy segítsége az is, hogy igazán megfelelő helyettesítője egyelőre nem akadt.

kép: bioplasticsnews.com

A legnagyobb gondot a csomagolások jelentik, melyek nehezen helyettesíthetőek. Olyan kívánalmaknak kell megfelelniük - például az élelmiszeriparban - melyeket nem éppen egyszerű megugrani, éppen ezért a legtöbb alternatív anyag egyszerűenalkalmatlanerre a szerepkörre. Most azonban úgy tűnik aNewlightbiotechnológiai cég megtalálta a megoldást.

Környezetbarát? Annál is több!

A cégnek sikerült egy olyan anyagot létrehozni, melytulajdonságaibanés felhasználhatóságában is kísértetiesen hasonlít a műanyagra, de a természetben magától is lebomlik – a tengerekbe kerülve például cellulóz lesz belőle.

A dologban a legszebb, hogy az alapanyag a metán, az az üvegházhatású gáz, mely sokszorta szennyezőbb, mint a co2. A cég az eljárás során azokat az organizmusokat tanulmányozta, melyek a tengerben élve a metánt használják fel azéletbenmaradásukhoz, és olyan anyagokká alakítják azt, melyek a környezetre már nem jelentenek veszélyt.

kép: flickr.com

A végeredmény: olyan mikroorganizmusokat fogtak munkára, melyek a metánt és co2-őt fogyasztva állítják elő az air carbonnak keresztelt anyagot, mely egy fehér por, és amelyet gyakorlatilag ugyan arra lehet használni, mint a műanyagot. Az még csak hagyján, hogy az air karbonmaradék és szennyezés nélkül képes lebomlani a természetben, de előállítása karbonnegatív, azaz ebben az esetben nagyon jól járna vele a Föld is, ha sokat gyártanak belőle, ráadásul hulladék sem marad utána. A cég első körben egyszer használatos evőeszközöket és szívószálakat hozott létre az anyagból, de a lehetőségek itt messze nem értek véget!

lead kép: Newlight-Restore Foodware