2022. december 6. kedd
Miklós

Metán ellen maszkot a tehenekre!

2020. március 27., 12:00
Metán ellen maszkot a tehenekre!

A co2 mellett a metán jelent igazán nagy kihívást a károsanyag-kibocsátás csökkentésének szempontjából. Az emberiség a húsfogyasztás mértékéből nem akar engedni, de a tehenek metántermelése aggasztóan magas. 

Maszk 

Bármennyire nevetségesen is hangzik, a kérődző állatok böfögése által a levegőbe került metán mennyiségének visszaszorításának érdekében a kreatív fejlesztők egy speciális maszkot kreáltak.  

kép: cowsignals.com

Egy brit startup cég a szarvasmarhák számára egy olyan maszkot fejlesztett ki, melynek segítségével fel lehet fogni a böfögést, és szén-dioxiddá, valamint vízzé alakítani a metánt, ami a marhák orrán át jutna a levegőbe. Plusz pont jár a maszknak, amiért azt is jelzi, mennyi metánt alakított át.  Erre azért van szükség, mert megállapítható, ha egy állat túl sok metánt termel, és akkor frissíteni lehet a vérvonalat. 

És ez még nem minden! A maszk további hasznos segítséget tud nyújtani a gazdáknak: beépített hőérzékelőjének hála a lehető legjobb időpontot lehet megtalálni a fejésre, GPS nyomkövetője segítségével információkkal szolgál az állat tartózkodásáról és szokásairól. Mindezeken kívül jelzi a marha egészségi állapotát, esetleges betegségét, ezáltal a megfelelő kezelés idejében elkezdődhet.  

A termék még tesztelési fázisban van, ám szeretnék, hogy már jövőre a tenyésztők számára elérhető legyen. 

 

Tényleges megoldás  

Kérdés, hogy valóban az-e a megoldás a metánproblémára, hogy szájmaszkot húzunk a marhákra. Hiszen ez csupán áthidaló megoldás, a tényleges gondot, vagyis a nagyüzemi állattartás jelentette problémákat nem oldja meg. Ráadásul nem csak a marhák száján át távozik metán... 

A világ sokféle megoldással állt már elő a hús helyettesítésére, mivel a gond lassan túlnő rajtunk. Az eddigi legígéretesebb lehetőségek a műhús készítmények, melyek növényi alapúak, vagyis a metántermelést ki lehet velük küszöbölni, sőt, még a szén-dioxid megkötés is jelen van a termesztésnél. 

Ha azonban valakinek nem fűlik a foga a műhúshoz, akkor marad a jól bevált rendszer, vagyis a húsfogyasztás visszafogása. Ez nem is olyan nehéz, mint hisszük, hiszen rengeteg variációban lehet a zöldségeket, tésztákat elkészíteni, ráadásul könnyebbnek és energikusabbnak is fogjuk magunkat érezni, ha egy héten “csak” 2-3 alkalommal fogyasztunk húst. 

lead kép: JazzLove/Alamy Stock Photo

Ezek is érdekelhetnek