Június 24. Hétfő, Iván

Komoly előrelépés lehet a klímavédelemben

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Hatalmaslépéssel kerültünk közelebb ahhoz, hogy képesek legyünk megvalósítani egy, a túlélésünkhöz elengedhetetlen célt: azEU2050-re karbonsemleges lehessen. Ehhez most sikerült elfogadtatni egy törvényt, mely 2030-ra igen komoly feltételeket szab a tagállamoknak is a karboncsökkentés szempontjából.

Nem olcsó

A klímavédelemmel kapcsolatosan szinte minden esetben számolni kell azzal, hogy egyes érdekképviseletek finoman szólva nem szorgalmazzák a kijelölt célok elérését, betartását. Ennek oka egyszerűen a pénz, ami azonban nem csak a vállalatokról szól. Nagyon sokszor és nagyon sok helyen olvashatjuk, hogy milyen hatásai is lesznek a gazdaságunkra annak, ha meglépjük a követelt lépéseket. És hát egy kis szmog, meg a valamivel gyakrabban jelentkező viharok nem is jelentenek akkora gondot.

kép: dpa - F. Hoemann

Nos, tény, hogy a klímavédelem, főleg, ha valóban el akarjuk érni a párizsi klímaegyezményben foglaltakat, nem olcsó buli, és igen, komoly hatással lesz a gazdaságunkra is. De a rászántlábrogyasztóan hatalmas összeg még csak meg sem közelíti azt a tetemes, igazság szerint szinte elképzelhetetlen pénzmennyiséget, amit a kárenyhítésre kell fordítani abban az esetben, ha a klímakatasztrófa kibontakozik. És a pénz sokszor nem sokat ér. Ezt azok az országok tudják a legjobban, ahol az áradás a termőterületek többségét elöntötte, a terményeket megsemmisítette, és így az ország élelmezési válsággal, egyszerűbben fogalmazva éhezéssel néz szembe.

Törvény

Az Európai Parlament elfogadta azt a törvényt, mely egy reális köztes állomást jelent 2020 és 2050 között, vagyis a mostani kibocsátás és a nettó nulla kibocsátás között. Ennek értelmében az EU elköteleződött amellett, hogy 2030-ra az 1990-es kibocsátási szinthez képest 60%-kal mérsékli a károsanyag-kibocsátását. Ez hatalmas lépés, és biztosan sokaknak fog nagyon fájni. Azonban mindenképpen szükséges a 2050-re kitűzött cél eléréséhez, amiből az EU nem enged.

kép: youmatter.world

A törvényt persze még a tagállamoknak is el kell majd fogadni, és az is biztos, hogy sok finomításra lesz szükség ahhoz, hogy megvalósítható legyen. Ezek közt azonban az EU céljai szerint nem szerepel az, hogy csökkentsék az előirányzott százalékos arányt.

lead kép: nytimes.com