Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Karbonsemleges kávé

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A kávé környezetvédelmi szempontból egy igen érdekes kérdés. Nagyon sokan vannak, akik el sem tudják képzelninélküleareggeleiket(a délidőt, estét, az egész napot, vagy akár csak 2 órát), de ez nem változtat azon, hogy termesztésének ökológiai lábnyoma igencsak nagy. Főleg akkor, ha az egyébként sem éppen jófiú kávét adagonként csomagolom, hogy hulladék is tonnaszám keletkezzen utána...

Érzi a gondot

ANespressovállalást tett. Nem is kicsit, hiszen azt ígéri, hogy két éven belül, vagyis 2022-re minden egyes csésze kávéja karbonsemleges lesz. Ez nem kis lépés, hiszen ehhez azért nagyon sok dolognak kell teljesülnie.

kép: movingbeans.com

Azon túl, hogy a cégnek figyelnie kell arra, hogy az előállítás során nekerülhessenkárosanyag a levegőbe, arra is nagy hangsúlyt kell fektetnie, hogy fenntartható gazdaságokból szerezzen be minden egyes kávészemet. Persze károsanyag - kibocsátás itt is keletkezik, vagyis aNespressoa faültetésből is ki kell vegye a részét. De mekkora is ez a rész?

Ahhoz, hogy minden egyes csésze kávé karbonsemleges lehessen számolni kell azzal is, hogy otthon a kávégépek mekkora energia befektetésével készítenek el egy csésze feketét (vagy hosszúkávét,melange-ot, vagy bármi mást, amit a cég forgalmaz). A karbonsemlegességhez ugyanis ezt is kompenzálni kell, hiszen az otthoni áramfelhasználás egy része is szükséges ahhoz, hogy a csészében az éltető ital gőzölögni kezdhessen.

Kapszulakérdés

A cég azt is vállalta, hogy gyártósorain növeli az újrahasznosított műanyagok arányát,illetvehogy kapszuláikban is megnő az újrahasznosítottalumíniummennyisége, valamint az alacsony karbonlábnyomú új alumíniumot alkalmazzák majd. Ez szép és jó, de ettől még a kávékadagonkéntvannak csomagolva.

kép: packagingnews.co.uk

Nyilván ez nagyonkényelmes,meg elegáns is, éppen ezért eladható, de habelegondolunk, az áruk így aránytalanul magas lesz, az okozott szennyezésről már nem is beszélve. Hiába adott a lehetőség azújrahasznosításra, amíg az anyagok gyűjtése, tárolása, válogatása és szállítása nem megoldott, addig ez lehetőség marad. Arról nem is beszélve, hogy az újrahasznosítás folyamata is karbonlábnyommal jár. Itt is igaz a tétel: a jó szemét az, ami nincs! ANespressovállalása szép, de egyelőre kevés, hiszen a klímakatasztrófa megfékezése szükséges, de jó lenne közben nem belefulladni a szemétbe sem.

lead kép: happyplanetrunning.com