Április 19. Péntek, Emma

Egyre több lesz az elárasztott terület Európában

Éghajlat
2020. október 27. 12:00
null

Egyre - másra olvashatjuk a hírek közt, hogy áradások rombolnak világszerte. Azonban a sok adat közt talán azt nem is vesszük észre, hogy az áradások aránya Európában egyre magasabb. Ezt bizonyítja az a tanulmány is, melyet az Európai Környezetvédelmi Ügynökség nemrégiben tett közzé.

kép: Ekaterina Pokrovsky - Adobe Stock 2018

Ebbena dokumentumban az 1980 és 2010 közt Európában bekövetkezett áradásokat vizsgálták. És adat volt bőven, tekintve, hogy az említett 30 évben összesen 3563 áradási eseményt regisztráltak. Az adatok elemzése pedig nem éppen kecsegtető végeredményt hozott.

kép: JENS WOLF-DPA-AFP via Getty Images

A kutatók egyértelműen megállapították, hogy az árterek növekednek, ami egyrészt az urbanizáció következménye, másrészt az áradások mértékének növekedése okozza. Ráadásul eztendenciális, vagyis a helyzet csak rosszabb lesz. Az előrejelzések alapján 2050-re, vagyis újabb 30 év múlva az árvíz által érintett területek az ötszörösére nőnek - ez pedig hatalmas összegeket jelent, melyeket védekezésre és kármentésre kell fordítani.

kép: foodlist.com

A helyzet pedig különösen erősen érinti az olasz és a magyar társadalmat. Az olaszoknál élnek összességében a legtöbben olyan területeken, melyek ki vannak, vagy ki lesznek téve az áradásoknak - ez 6,7 millió embert jelent. Hazánkban pedig Európán belül arányaiban a legtöbb ember él árterületen, az 1,8 millió embert jelent, a lakosság 18%-át.

kép: foodlist.com

lead kép: inceptivemind.com

klímaesőfolyóemberáradáséletEurópa