Június 24. Hétfő, Iván

A növények kétötöde is kihalófélben van

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Jelenleg éljük a hatodik kihalási hullámot,ezzelnem is nagyon lehet vitatkozni, hiába próbálkoznak vele sokan. Tudjuk, hogy mekkora csapást szenvedhet el az emlősök közössége, vagy éppen a rovartársadalom, de valahogy nem szoktuk emlegetni a növényeket és a gombákat. Pedig kellene, nagyon is!

Itt is gond van

A kihalási hullámmal kapcsolatban tudjuk, hogy az az élőlényeket érinti. Tudjuk azt is, hogy sokszor az élőhelyeik zsugorodása a gond kiváltója, de valahogy nem igazán kapcsoljuk össze fejben azt a tényt, hogy azok a bizonyos zsugorodó élőhelyek a növények és gombák teremtette területek. Vagyis eltűnésük a növény és gombafajok ezreinek eltűnésével is együtt jár!

kép: istock

Az ENSZ számára készített jelentésben, melyet 200 nemzetközileg elismert tudós állított össze, kitérnek arra a tényre, hogy a kihalási hullám a növények és a gombák körében is jelentős, nagyobb, mint azt eddig gondolták. Mivel ma már sokkal pontosabb adatok állnak rendelkezésünkre, így tudjuk, hogy jelenleg a növények mintegy kétötödét fenyegeti a kipusztulás veszélye, mely borzalmasan magas szám.

Nem cuki, de nagyon hasznos

A növények sokak szemében nem olyanfontosak. Nem cukik, nem néznek aranyosan, nem nyalják meg az ember kezét, és nem lehet őket megölelgetni. A fiatal növényekről sem láthatunk édes kis képeket, ahogyan egy fonalgombolyaggal játszanak, így nem is igazán terelődik rájuk a szó a védelem kapcsán, a koala, a panda vagy éppen jegesmedve lényegesen nagyobb figyelmet kap.

Holott a tudósok szerint ezen növények olyan alternatívákat rejtenek magukban, mely az egész világ problémájára megoldást jelenthet, és persze megadhatja a biodiverzitás megmaradásának alapjait.Röhejes, hogy jelenleg csupán maroknyinövénybenlátjuk meg az élelmezési lehetőségeket, hiszen 7000 olyannövényfajtis fel lehet sorolni, melyek nem csak ehetőek, hanem táplálóak és nagyon jól termeszthetőek is. Összesen 6 (!) energianövényt tartunk számon, melyek képesek az alternatívenergiaszolgáltatására, holott az ilyen előnyös tulajdonságokkal rendelkező fajok száma 2500-nál is több.

kép: aljazeera.com

Anövényekeltűnése sajnos gyorsabb ütemben zajlik, mint ahogyan a tudósok azonosítani lennének képesek őket. Csak 2019-ben 1942 új növény és 1886 új gombafajt azonosítottak.

723 olyan növény került a kihalás szélére, melyeket gyógyászati céllal alkalmazunk. És az új fajok közt, melyek gyorsan tűnnek el a semmibe sok olyan is lapulhat, melyek a világot érintő nagy járványokra - köztük a mostanipandémiára- is megoldást jelenthetnek.

lead kép: Marco Longari-AFP-Getty Images