Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

A mosás komolyabban terheli a környezetet, mint gondolná, de van megoldás!

null

A divatipar igencsak jelentős ökológiai lábnyommal rendelkezik, de ennek egy jelentős részét mi, vásárlók adjuk. Az sem túl szerencsés, hogy hetente, havonta elcsábulunk a friss kollekciókat látva, ésvásárolunk, pedig nincs is rá szükségünk. De gondot okoz a ruháink kezelése is.

A felelősség...

Tény, hogy afastfashionmodell egy olyan, pazarló elképzelés, melyet nem lehet fenntartani hosszabb távon. Az, hogy egy ruhaáruházlánc gyakorlatilag minden hónapban több új kollekcióval is jelentkezik, egyrészt abszurd, másrészt olyan tempót diktál a ruhák “fogyasztása” terén, ami a Földre nézve borzalmasan nagy terhelést jelent.

kép: Shutterstock

Ezeket a ruhákat ugyanis le is kell gyártani, festeni, műszálat adni hozzájuk, mely mind komoly környezetkárosító hatással van. De hogy jön ide a fogyasztó? Azon túl, hogy a modell fennmaradását támogatja a vásárlással a ruhák kezelésének mikéntjével ront sokat a helyzeten.

Mossunk, mossunk valamit...

A mosás kifejezetten jó dolog, hiszen ruháink így tiszták és illatosak lesznek. Csakhogy környezeti szempontból nagyon nem mindegy, hogyan is mosunk. Természetesen igyekszünk alacsony energiafelhasználású mosógépet és környezetbarát mosószert használni, ami máris jó pont, de itt nem áll meg a folyamat.

A gépet fel is kell tölteni, nem érdemes félgőzzel elindítani, hiszen ez a pénztárcánknak sem jó. Ha 7 kg ruhát lehet vele egyszerre kimosni, akkor annyival töltsük fel a gépet, hogy a hatékonysága optimálisan ki legyen használva.

Ahhoz pedig, hogy a ruháink, pontosabban a mosás ökológiai lábnyomát csökkenthessük, a hőfokból és a mosási időből vegyünk vissza. Előbbinél sokszor az az indok a magasabb hőfok használatára, hogy tisztábbak lesznek a ruhák, de ez nem igaz. A mai modern, és hatékony mosószerek már 20-30°C-on is képesek a tisztításra, nem kell hozzá a 60°C, pláne nem a 90°C-os program. A mosási időben sem kell preferálni a hosszabb lehetőségeket, mert a környezetnek bizony ártunk vele.

kép: PHORNPHAN PRADITTIEMPHON - EYEEM-GETTY IMAGES

Természetesen az infók nem légbőlkapottak, kutatási eredményekre támaszkodva állítják a szakemberek, hogy a kevesebb ebben az esetben több. Az alacsonyabb hőfokkal és a rövidebb mosási idővel akár 52%-kal kevesebbmikroműanyagkerül a környezetbe, mely a műszálas anyagokból szakad le a mosás közben. Emellett az alacsonyabbhőfok akár74%-kal is csökkenti a festékanyagok (melyek a környezetet terhelő kemikáliák) kioldódását az anyagból - ezzel együtt tehát a ruháink tartósabbak is lesznek. És persze ne feledkezzünk megarrólsem, hogy a rövidebb mosási idő akár a mosásra használt energia 66%-át is megtakaríthatja!

lead kép: whirlpool.com