Április 19. Péntek, Emma

A Kaliforniai tűz füstje a napenergia termelésre is komoly hatással van

Éghajlat
2020. október 17. 16:00
null

Komoly pofont kapott a megújulókkal való energiatermelés Kaliforniában, ironikus módon éppen a klímakatasztrófa egyik velejárója miatt. Avisszaesőtermelés sajnos jelentősen ront a tiszta energia megítélésén is.

Napenergia

Kalifornia egyike azoknak az államoknak, akik nem osztják az elnök lelkesedését a fosszilis energiahordozók iránt. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen az állam elég erősen szembesül a klímaváltozás következményeivel. Nyaranta olyan meleg van, hogy a közlekedési lámpák is megolvadnak, a szárazság pedig olyan méreteket ölt, hogy vízkorlátozások bevezetésére is szükség lehet.

kép: linkedin.com

A szárazság természetesen érinti a helyi erdőségeket is, melyek sajnos így lényegesen fogékonyabbá válnak a tüzek kialakulására, melyeknek a terjedési sebessége is megnő. A kiszáradt aljnövényzet és a kevésbé ellenállók fák, valamint a szeles időjárás együttesen eredményezték azt, hogy az USA erdőtüzei történetében a valaha volt legnagyobb kiterjedésű lángtenger tombol jelenleg is a területen, megfékezésére pedig még csak esély sincsen.

Füst

A hatalmas területű tűz nem csak borzalmas ökológiai károkat okoz, hanem jelentős egészségügyi kockázatot is rejt magában, hiszen a szálló füst megterheli az emberek és más lények szervezetét is. A finom szemcsés szálló por azonban ezentúlmenőenis okoz károkat, méghozzá nagyon jól mérhetőeket.

Kalifornia napelemes energiatermelése a füst hatására 30%-kal esett vissza, ami komoly gond, hiszen a lakosságnak is számolnia kell a csökkenő tendenciával, és energia kell a tűz terjedésének megakadályozásához is. Ráadásul a fosszilis energialobby most mutogathat, hogy lám-lám, mennyire sérülékeny is a termelés.

kép: Josh Edelson-AP Photo

És sajnos igazuk van. Még csak véletlenül sem az a megoldás, hogy akkor visszaállunk az eddig is “jól bevált” energiahordozókra, hiszen azzal csak jelentősen rontanánk a helyzeten. Sokkal inkább a tárolókapacitás bővítésében kell gondolkozni, ami megint nem egy környezetbarát dolog – hiszen az akkumulátorok gyártásához sok olyan anyagra van szükség, melyek kitermelése erősen környezetromboló. Ez azonban az egyetlen lehetséges út ahhoz, hogy az áramellátás ingadozását ki lehessen küszöbölni, illetve a hasonló helyzetek kialakulása miatt ez is lökést adhat ahhoz, hogy az energiatárolásban is a lehető legjobb, és leginkább fenntartható megoldásokat megtalálják a kutatók.

lead kép: hahasmart.com

fénytűzfüstnapelemenergiatermelés