Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Itthon is a közösség dolgozik a Földért - méghozzá szorgosan!

Éghajlat
2020. szeptember 06. 16:00
null

A műanyagok elleni fellépés politikai szintje döcögősen halad, és nem csak hazánkban. Igaz, sok ország már betiltotta az egyszer használatos műanyagokat, de ez még mindig elég kevés, ennél lényegesen többet is lehetne tenni.

A közösség ereje

Hajlamosak vagyunk elfelejteni azt, hogy mekkora ereje is van a közösségnek. Sőt, igazából csak annak van ereje, hiszen, ha sokan csinálunk valamit másképpen, az változást hoz magával, szükségszerűen. Ez a környezetvédelemben is kiemelten igaz, hiszen a mi életünkről van szó, miért ne lépnénk mi magunk?

kép: dhgate.com

A műanyagok kapcsán a vásárlási tendencia azt mutatja, hogy itthon is egyre jobban megértjük, hogy a fogyasztási szokásaink diktálnak a gyártóknak, és nem fordítva. Ha mi nemet mondunk a műanyag palackokra, a műanyag csomagolásra vagy éppen a zacskókra, akkor bizony azok kikopnak a boltokból. Ehhez nem is kell mást tenni, csak keresni az alternatívákat, vagy ha azok nincsenek, akkor megteremteni őket.

Szütyő

Mi is írtunk már a szütyőchalengenevű kezdeményezésről. Kozma Judit kezdeményezése igen nagy utat járt már be, és remélhetőleg ennél is nagyobbra terebélyesebbre hatalmasabbra növekszik majd. Lényegében arról van szó, hogy a közösség tesz valamit önmagáért úgy, hogy az igazából szinte semmibe nem kerül.

kép: thecrazycraftlady.com

A kezdeményezésbenfüggönyökből, maradék anyagokból készült szütyőkkel igyekeznek helyettesíteni az egyszer használatos műanyag zacskókat, méghozzá igen nagy sikerrel. Az egyik kulcsa ennek a népszerűségnek az, hogy a kisebb – nagyobb tasakok ingyenesek. Hogy honnan az anyag és a munka? Akinek ideje engedi, vagy felesleges függönyevan, az csatlakozik a kezdeményezéshez, és varr, vagy felajánl. Nem kell megszakadni a munkában, egy egészen kis segítség is hatalmas lökést adhat a rendszernek,hiszenha mindenki csak egy picikét tesz, az összességében gyorsan változtat a fennálló helyzeten.

A csatlakozáshoz sem kell más, csak egy internet képes eszköz, és a facebook, hogy megtaláljuk a szütyőchalengeoldalát, csatlakozzunk a közel 3 és félezer taghoz, és beszerezzük a szükséges információkat. Ezzel gyorsan felszámolható a műanyag zacskók hada, ami a környezetre nézve is hatalmas megkönnyebbülést jelenthet.

lead kép: diys.com

műanyagklímazsacskószövetemberélet