Június 13. Csütörtök, Anett

Világszerte fogynak a szénerőművek!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Átbillent a mérleg nyelve, ésremélhetőlega folyamattendenciális lesz. Idén ugyanis már több szénerőművet zártak be, mint amennyit nyitottak, és ez most először fordult elő a történelem folyamán. De mekkora ugyanerre az esély a következő évben?

Miért nem állandó?

A kérdés az, hogy a szénerőművekbezárása, illetve nyitásuk megakadályozása mennyire lehet tartós folyamat, mennyire bízhatunk abban, hogy az erősen szennyező áramtermelő egységek szépen sorra kihalnak a világból?

kép: Alamy

A kérdés jó, de a választ megadni elég nehéz. Tény,hogy az Unióországai számára egyre szigorúbb előírások korlátozzák az ilyen létesítmények nyitását, és az is igaz, hogy Ausztria 2020 áprilisában, Svédország 2020 májusában zárta be az utolsó szénerőművét.

Ezzel szemben azonban Kína folyamatosan nyitja az új erőműveit, és tervezi ezt továbbra is, hiszen a nyitás előtt, illetve telepítés előtt álló egységek 90%-a az ország területén kap helyet. Indiával karöltve a világ két legnépesebb országa felel aszénenergiatermelés feléért a világban.

Lehet belőle trend?

Az, hogy mennyire lesz tartós a jelenség, sajnos nehéz megjósolni, de azért vannak biztató jelek. Ezek közt lehet említeni azt, hogy egyre magasabb összegeket emésztenek fel a szén-dioxid kvóták, vagyis egyre drágább a szennyezés. De ez önmagában még nagyon kevés lenne, ahogyan az is, hogy a civil csoportok igyekeznek fellépni a szénerőművek ellen.

kép: Pixabay

A gazdasági érdekek és a tömeg nyomása adja az igazi lökést egy – egy változáshoz. Utóbbi a Kínai Népköztársaságban nem feltétlenül jellemző folyamat, ám előbbi mindenképpen. Elértünk ugyanis arra a pontra, amikor a megújuló energiák olcsóbban előállíthatóak, mint a szénenergia, azaz nagyobb profitra lehet szert tenni értékesítésükből. Ez pedig komoly húzóerő, időkérdése, éselsöpri a lobbyt is. Ráadásul Kína amellett, hogy a legjelentősebb szén-dioxid kibocsátók egyike a napelemek gyártásában is első helyen áll, vagyis az eszközei rendelkezésre állnak egy jelentős váltáshoz. A kérdés, hogy meddig vallja azt az elvet:” eddig mindenki a szén révén tett szert gazdasági előnyre, vezető szerepre. Kína számára most jött el az idő, és nem fogja kihagyni ezt a lehetőséget”.

lead kép: Patrick Pleul - AP