Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Már abba is bele kell szólni, hogyan tisztálkodunk...

null

A klímaváltozás hatásai még messze vannak - mondják sokan. Igaz, 50 év elsőre soknak tűnhet, de csak ha egyénben gondolkodunk. Ugyanakkor a klímakatasztrófa hatásai ma is jelen vannak, itt toporognak a küszöbön, ráadásul a modern világban!

Hatások

A szárazságot is lehetne említeni, de nagyon sokan reagálnak azzal, hogy régen is voltak szárazabb időszakok.Dacára mindentudományos fejtegetésnek, ez nem győzi meg azokat, akik nem a mezőgazdaságból élnek. Ez pedig általános jelenség.

kép: timesofindia.indiatimes.com

Valaminek a súlyát igazán akkor értjük meg, amikor azt a saját bőrünkön tapasztaljuk. Nem tanulunk mások hibáiból, nem értjük, hogy az a valaki, akivel ez történik mi magunk is lehetnénk. Pedig így van, és a nagyvárosok semmilyen védelmet nem jelentenek a klímaváltozással együtt járó folyamatok ellen. Ezt talán Fokváros érti meg a legjobban.

Modern idők, új lehetőségek

Fokváros egy modern nagyváros. Indiával kapcsolatban nagyon sokszor találkozhatunk a vízhiánnyal, de mostanra Fokváros is erősen meg kell nézze, mire is megy el az értékes ivóvize. Ennek oka, hogy a város készletei erősen korlátozottak, és ha nem tesznek semmit, kifogyhatnak a vízből, mely olyan vízkorlátozásokat hoz magával, mely nem csak egészségügyi szempontból, de gazdaságilag is fájdalmas lesz a város számára.

kép: garnierusa.com

Most a vezetés egy kicsit könnyedebb irányból közelít a problémához. Egészen pontosan a könnyűzene oldaláról. Fokváros vezetése készíttetett egy zeneszámot, mely gyors ritmusa, szövege és időtartama miatt is alkalmas arra, hogy ezt hallgatva zuhanyozzunk. Amíg a zene szól, tusolunk, amikor vége, elzárjuk a csapot.

Kellemes és kreatív megoldás, amit akár mi is átvehetünk. Egy 3 perces, pergő ritmusú dal éppen elegendő a tusoláshoz, és amíg szappanozunk, a vizet is el lehet zárni. Bár a megközelítés mosolyt csal az arcunkra, az oka nagyon is komoly: ha az emberek nem állnak át erre a lehetőségre a városban, akkor bizony újra vízkorlátozásokat kell bevezetni, mert egyszerűen nincs elég víz ahhoz, hogy azt csak úgy pazarolni lehessen.

lead kép: simplemost.com