Június 24. Hétfő, Iván

Hasznosítható a hulladékból szivárgó metán

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A szerves hulladékok megjelenése a kommunális hulladékban már igen régóta problémát jelent. De még az alapvetően komposztálóba szánt szerves hulladékok is tetemes mennyiségű metánt termelnek, ami nagyon nem jó hír.

Szerves hulladék

A világon mindenhol biztatják az embereket arra, hogy komposztáljanak. Így a károsanyag-kibocsátás is csökken, és a szerves hulladék sem a kukában végzi, elvégre tökéletes tápanyag lehet belőle. Csakhogy ezt megvalósítani nem olyan egyszerű. Az ipari komposztálás során sok hulladékot fel lehet használni, de ez meg sem közelíti azt a mennyiséget, amit a kukába hajigálunk.

kép: archive.epa.gov

Gondoljunk bele: ha csak hazánkat nézzük, akkor azzal kell számolni, hogy az élelmiszereink - az étkezésre alkalmas élelmiszereink - harmada(!) a kukában végzi, és akkor még nem beszéltünk a krumplihéjakról,almacsutkákról,vagy más szerves hulladékokról. Ezek pedig mind a szeméttelepen rothadnak, bomlanak, és közben tetemes mennyiségben termelnek metánt, mely sokkal erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid.

Másképpen

Ha valamit nem lehet megszüntetni, akkor hasznosítani kell. Erre a következtetésre jutott az Új-Zélandi Ecogasüzem is, mely a tervek szerint éppen az erjedésből származó gázokat hasznosítaná biogáz - üzem formájában. A válogatott hulladék megtermelte metánnal 2500 háztartásnak elegendő elektromosságot állítanának elő. Ehhez jön még a komposztálódó szerves hulladékból előállított műtrágya, mely 2000 hektárraelegendő, és a keletkező szén-dioxidbólpedig egy hatalmas üvegházparadicsomainakfejlődését lehet fedezni.

kép: iStockphoto.com-zeljkosantrac

Ez egy olyan megoldás, mely végre nem értelmezi a hulladék fogalmát, hiszen olyan egyszerűen nem létezik. Minden alapanyag, mindent lehet hasznosítani, csak arra kell rájönni, hogyan - és persze gazdasági szempontok alapján arra, hogyan lesz igazán jövedelmező. Jelen esetben egy olyan anyag, melytől mindenki csak szabadulna új életet kezdhet, rögtön háromformában is. És ez azért nemrosszteljesítmény a “szeméttől”...

lead kép: agric.wa.gov.au