Május 25. Szombat, Orbán

Eltűnik a tőkehal a világból...

null

Mi, magyarok nem vagyunk kifejezetten nagy halfogyasztó nép. Karácsony táján ugrik meg csak az adat, akkor a ponty és a harcsa igen nagy mennyiségben fogy, de egyébként a szálkás élelem nem a kedvenc a hazai asztalokon. Van azonban néhány halfaj, melyek itthon is nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Tőkehal

A tőkehal a világon mindenhol fogyasztott halfajta, ami nem is csoda, hiszen kifejezetten finom, és a konzervek révén igen sok helyre el lehet juttatni, a romlandóságától sem félve. Szintén nagyon kelendő a lazac is, bár egyik hal sem sorolható az olcsó élelmiszerek közé.

kép: thefishsite.com

A tőkehal a túlhalászatnak köszönhetően már egy ideje a veszélyeztetett fajok listáján szerepel, csakhogy nem kap akkora figyelmet, mint mondjuk a pandák, vagy az orrszarvúak. Valahogy azok a lények, melyek csak a tányérunkon köszönnek vissza, az állatkertekben nem, nem kapnak tőlünk akkora törődést, mint azt megérdemelnék. A tőkehal azonban egy másik rémmel is meg kellküzdjön, és bizony erősen vesztésre áll vele szemben

Klíma

A klímakatasztrófa részeként a világ tengerei és óceánjai melegszenek. Ez jó hír például a nyelvhalak, vagy a vörös makrélának, de nem jó a tőkehalnak. Ez a faj ugyanis kifejezetten a hideg vizekben ívik, vagyis szaporodását erősen hátráltatja a felmelegedés ténye.

kép: phys.org

Ehhez jön még atúlhalászatés amármost is veszélyeztetett státusz, ami azt jelenti, hogy a tőkehaltól sajnos lassan búcsút vehetünk. Nem csak a tányérunkról fog eltűnni, hanem a vizeinkből is.

Gazdasági szempontból is megrázó ennek a fajnak az eltűnése, hiszen érinti ahalgazdaságokbevételeit. A tőkehalak helyettesítése más fajokkal oldható meg – melyeket már fent említettünk - de ez az egész halgazdálkodás átalakításával jár. Talánésszerűbblenne, ha a fajok felhasználását optimalizálnánk, jut is marad is alapon, és nem váltogatnánk, köztük, mikor már falánkságunk reménytelen helyzetbe sodort egy élőlény csoportot.

lead kép: thespruceeats.com