Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Egyre olcsóbbak a napelemek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A napelemes rendszerek lakossági telepítése egyre és egyre nagyobb léptékben valósul meg. Ami fantasztikusan jó hír minden embernek. Ezzel ugyanis jelentősen hozzá tudunk járulniegyélhető, fenntartható bolygó megteremtéséhez. Csak hát az árak...

Nem olcsó, de megéri

Nem lehet azt mondani egy napelemes rendszerre, hogy kifejezetten olcsó lenne, már abban az esetben, ha szorosan csak azt nézzük, mennyibe kerül. És hát kénytelenek vagyunk ezt nézni, mert bár tudjuk, hogy viszonylag gyorsan megtérülhet a befektetés, attól még a pénzt elő kell teremteni hozzá. Ebből a szempontból pedig Közép - Magyarország, pláne a Pest megyei régió nem éppen előnyös helyzetben van, hiszen támogatást sem nagyon tud elérni a rendszerek telepítéséhez.

kép: solarpowerworldonline.com

Pedig nagyon jó lenne, hiszen ez lehetővé tenné, hogy áramszámlánkat közel nullára, vagy ténylegesen nullára csökkentsük. És ez akkor igazán érdekes, ha tervezzük, hogy átállunk az elektromos fűtési megoldásokra, esetleg már eleve ezzel számolunk, hiszen így egy háztartás rezsije szinte teljes egészében lenullázható lesz.

Koronavírus

A koronavírus szinte minden ipari szegmensnek betette a kaput, és ezzel a napelemes piac sem volt másképpen. Érdekes módon azonban ez most nekünk nagyon jó. Persze logikus, ha belegondolunk: apandémiamiatt erősen lanyhult a kereslet a panelek iránt, ami azt jelenti, hogy a piaci szereplők kénytelenek voltak engedniárréseikből, hogy fenntarthassák forgalmukat. Azaz olcsóbbak lettek a napelemek.

kép: romag.co.uk

Ezt megfejeli a trend is, mely évről évrelejjebbnyomja a panelek árait, vagyis az egész rendszer telepítése is olcsóbbá válik. A piaci elemzők 2025-re 20%-os árcsökkenést tartanak reálisnak az amerikai piacokon, de ez a trend Európában is megfigyelhető, vagyis minket is érinteni fog.

Sajnos azárképzésegyes elemeit nehézlejjebb szorítani. Ilyenek a marketing költségek - igen drága rátalálni az ügyfelekre -, és ezzel nem is nagyon lehet mit kezdeni. A másik az engedélyeztetési költségek - és nem utolsó sorban a bürokráciával hadakozás -, melyek szintén jelentős tételt tesznek ki egy rendszer esetében. Ennek csökkentése elképzelhető, de ehhez az államok szerepvállalására is nagy szükség lesz.

lead kép: microsoft.com