Június 13. Csütörtök, Anett

A pandémia miatti károsanyag-kibocsátás csökkentés hatása sajnos nem lesz hosszú életű

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nem lesz tartós hatása a klímaváltozásra a koronavírus miatti leállásnak, de ez nem jelenti azt, hogy nem volt semmi értelme. A főleg a szárazföldi közlekedés leállásából adódó károsanyag-kibocsátás csökkenés azonban összetettebb annál, mint hogy van, vagy nincs.

Káros, vagy nem káros

A fenti tézis értelmezésre szorul. Károsanyagnak tekintünk olyan vegyületeket is, melyek végső soron segítenek minket a klímakatasztrófa megállításában is. A co2 kibocsátása, valamint a nitrogén - oxidok kibocsátása is jelentősen, akár 30%-kal csökkent a világjárványidején hozott kényszer intézkedések nyomán. Ez igen jó hatással volt a légkörre, amit talán mindenki érzékelhetett a saját bőrén.

kép: cer.eu

A nagyvárosok szmogja eltűnt, helyette az eget láthatták az emberek, és 100 000-ek életét mentette meg az, hogy nem mérgező levegőt kellett belélegezniük. A kibocsátás csökkenése érintette például aszulfur-dioxid kibocsátását is, mely a szén égetésekor keletkezik.PiersFoster, aLeedsiEgyetem kutatója és munkatársai aNatureClimateChangenevű tudományos folyóiratban publikálták tanulmányukat, mely többek közt arra is rámutat, hogy az említett gázra bizony nagy szükségünk lett volna. Bár szennyező anyagról van szó, ennek ellenére aszulfur-dioxid elősegíti az aeroszolok képződését, melyek visszaverik a napsugarakat, ezzel hűtik a bolygót.

Összegzés

A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy apandémia miatti leállás összességében nem sokat változtat a klímakatasztrófa kimenetelén, hiszen hatásai 2030-ra teljesen elenyésznek. Ez nem azt jelenti, hogy a bolygó szempontjából értelmetlen lett volna az elmúlt időszak. A világ vezetőinek megmutatta azt, hogy mit kaphatnak, ha megteszik a szükséges lépéseket. De azt is megmutatta, hogy a részleges megoldások, a halogatások és az időhúzás közben tett apró lépések nem elegendőek a harchoz.

kép: eu.usatoday.com

Ahhoz, hogy az emberiség megőrizhesse az elért eredményeit és a civilizációkat, mindenképpen nullára kell redukálnia a károsanyag-kibocsátását, méghozzánéhányéven belül. Ellenkező esetben olyan változásokkal leszünk kénytelenek szembenézni, mely alapjaiban változtatja meg az életünket, aminek biztosan egyikünk sem fog majd örülni.

lead kép: coe.int