Június 18. Kedd, Arnold, Levente

Íme a város, mely kizárólag megújulókból nyeri az energiát

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Sokan gondolják úgy, hogy egy kisebb faluban, vagy tanyán megvalósítható a 100%-os, megújulókkal történő áramellátás, de a városok számára ez a lehetőség most még nagyon messze van. Pedig ebben nincsen igazuk, hiszen Indiában már most is van olyan város, mely képes volt önmaga megtermelni teljes áramigényét, kizárólag napelemekkel.

100%

Ehhez persze sok-sok napelemre volt szükség. Került belőlük a háztetőkre, méghozzá 3GWh-nyi, és persze a talajra is, ide 10GWh-nyi. Ennyi pedig elegendő ahhoz, hogyDiuteljes egészében fedezze saját áramigényét, és még marad is egy kevés.

kép: diuindia.com

A város azért nem kockáztatott, és a hálózattól való függését sem szüntette meg. Ennek fő oka, hogy bár az energiát képesek megtermelni, de a tárolás egyelőre nem megoldott, ahogyan az a legtöbb városban nem az, illetve ahogyan az a megújulók térhódításának egyik legnagyobb hátráltatója is. Hiszen a napelemektermelésenem állandó, és bár azért lehet előre tervezni, ez nem olyan biztos, mint szeretnénk. A megoldás az energia megfelelő, veszteség nélküli, vagy minimális veszteséggel való tárolása, ez azonban egyelőre még várat magára.

Követendő példa

Diu, mely egy 22 000 fős város (valamivel kisebb, mint mondjuk Szentendre) képes volt megvalósítani azt, hogy energiaigényét 100%-ban megújulókból fedezze. A karbonsemlegességhez ez ugyan kevés, de az egyik legfontosabb lépés ebbe az irányba, és a károsanyag - kibocsátás így is jelentősen csökken.

kép: diuindia.com

A városok megújulókra való átállását az indiai kormány is igyekszik támogatni. Ezért hívták életreaz Okosváros Misszió elnevezésű programot. Ennek keretein belül a városokat nem csak pénzzel, hanem szakértelemmel is támogatják. A cél, hogy rövid időn belül további 100 várost tegyenek hasonlóváDiu-hoz. Persze ez India méreteit tekintve nem olyan sok, de ez csupán az első lépés, és ha a módszer már megvan, akkor gyorsan és hatékonyan lehet kiterjeszteni azt akár az egész ország minden településére, amivel a világ egyik legnépesebb országa csökkentené drasztikusan a károsanyag-kibocsátást.

lead kép: diuindia.com