Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Felforrósodtak az amerikai Nagy-tavak

null

Amíg Európa nagy részén már napok óta előkerülnek a pulcsi és a kabátok, addig az Egyesült Államok térségében rekord és rekord közeli értékek születnek.

Az USA felett egy kiterjedt gerinc húzódik már több mint egy hete, ami miatt főleg a terület nyugati felében 45-50 °C-os hőmérsékletek is kialakultak, de az 50 °C feletti hőmérséklet sem volt példa nélküli. A gerinc esetében lényegében egy anticiklon időjárásainak az eseményeire kell gondolnunk.

Egy aktuális időjárási helyzetben mindig a gerinc központjában alakulnak ki a legmagasabb hőmérsékletek, a szél pedig minimálisra csökken, így advekció (a légtömegek, illetve légköri anyagok vízszintes irányú áramlása) sincs. Gerinc mentén a felhőzet jelentős szakadozást szenvedhet vagy teljesen el is tűnik, mivel különösen a gerinctől keletre eső területeken nagy térségű rendezett leáramlás uralkodik, amely felhőoszlató hatású. Így a nagyobb mértékű besugárzás miatt a gyorsabb felmelegedés is adott.

Várható hőmérséklet holnapra 1500 méter magason. (wxcharts.com)

Egyes helyeken közel 35 °C is lehet 1500 méter magason, ami azt jelenti, hogy a felszínen várhatóan 50 °C körül lesz a hőmérséklet. Azonban fontos megemlíteni, hogy míg a nyugati területeken domináló hőmérséklet inkább megszokottabb jelenség, addig az északkeleti területeken uralkodó hőség már kevésbé.

Az USA felett kialakuló hőmérsékleti anomália július 1 és július 13 között.
A referencia időszak: 1981-2010 (washingtonpost.com)

Ennek hatására az északi területeken található Nagy-tavak elképesztő mértékben felmelegedtek. Az alábbi térképen látható, hogy a 3 és 6°C-kal térnek el a jelenleg hőmérsékletek az átlagtól.

(nasa.gov)

Az Erie-tó (a legsekélyebb) melegedett fel a legnagyobb mértékben. Július 15-én átlagosan 23,5 °C-ot mértek. Ez önmagába talán nem tűnik magas értéknek, viszont emiatt érdemes figyelembe venni az átlagos mélységet is. Magyarországon a Balaton a legmelegebb időszakban akár 28-30 °C-ra is feltud melegedni (ekkor már tényleg nagyon meleg van), azonban a Balaton átlagos mélysége 3-3,6 méter, míg az Erie-tó átlagos mélysége 19 méter. A legnagyobb tó a Felső-tó is 15,5 °C melegedett fel eddig, aminek az átlagos mélysége 147 méter.

A Michigan-tó felszíni hőmérséklete Fahrenheitban 1995-től 2020-ig. (washingtonpost.com)

A hőmérséklete az elmúlt 1-2 napban kicsit visszaesett egy érkező hidegfront miatt, mivel a fronttal érkező szél hatására a mélyebb szinteken található hideg víz jobban összekeveredett a felszíni meleg vízzel. Azonban ez nem hoz megnyugvást, mivel a Nagy-tavak a maximum hőmérsékletüket augusztusban szoktál elérni, így várhatóan az eddiginél is tovább fog emelkedni a hőmérsékletük.

Miért lenne nagy probléma ha továbbra is rekord közelien vagy akár rekord magas lenne a hőmérsékletük?

A téli tóparti havazások jelenségét erősítené fel nagymértékben. Ha a víz hőmérséklete őszig magas marad, akkor előfordulhat, hogy a fokozódó a párolgás miatt az eddigieknél sokkal komolyabb viharokkal kell számolniuk a tavak környékén élőknek.

dailymail.co.uk

iisegrant.org

Ha a magas hőmérsékletek megmaradnak, akkor ennél is komolyabb viharokkal kell számolni.

lead kép: coastalliving.com