Május 26. Vasárnap, Evelin

Egyre valószínűbb, hogy a jegesmedve nem éli túl az emberi gondatlanságot

null

A jegesmedve a klímavédelem egyik ikonikus alakjává nőtte ki magát. Ha megpillantjuk az egyik leghatalmasabb medvefajt, akkor rögtön az olvadó jégtáblák jutnak az eszünkbe. De vajon valóban ekkora veszély fenyegeti ezt a csúcsragadozót, vagy csak a képével igyekeznek érvényt szerezni a törekvéseiknek a környezetvédők?

Veszélyeztetett faj

A hideg, fagyos környezet ideális egy olyan csúcsragadozó számára, mint a jegesmedve. A hatalmas állat a jégtáblákon vándorolva vadászik, kedvenc zsákmánya pedig a fóka. Már most is veszélyeztetett a faj, de számtalan másik lény esetében is igaz az utóbbi megállapítás, vagyis ettől még nem lesz különlegesebb, mint a többi.

kép: pigsfly.info

Az ok, amiért a klímakatasztrófához talán jobban kötjük fejben, mint mondjuk a korallokat az, hogy élettere éppen az ember által felfokozott melegedés miatt olvad, zsugorodik, egyre kevesebb teret nyújtva a ragadozónak, egyre kevesebb zsákmányt kínálva fel számára.

Már most is láthatjuk, ahogyan ez a büszkeséget sugárzó medve a kukákban kotorászik a lakott településeken, de veszélyessége miatt ezt biztosan nem teheti meg büntetlenül. Maradnak a fókák és az olvadó jégtáblák, de meddig?

Rideg valóság

Egy friss tanulmány, melyet a Torontói Egyetem szakemberei készítettek, rámutat arra, mennyire sérülékeny is a jegesmedvék populációja, és miért is kerülhettek rá a legtöbb plakátra, melyben a klímakatasztrófára hívják fel a figyelmet.

Szomorú tény, de naponta halnak ki fajok. Csakhogy ezeket többnyire nem ismerjük, kicsik, így nem is foglalkozunk velük olyan nagyon. A jegesmedve más, és a kutatás alapján lassan felkészülhetünk arra, hogy elbúcsúztassuk.

kép: g1zhu8.wixsite.com

A károsanyag-kibocsátás mértékének drasztikus csökkentése nélkül ez a faj minden alfajával együtt egyszerűen eltűnik majd a Földről. 3°C feletti melegedés esetén csupán néhány példány élheti túl, azok is főleg állatkertekben, a vadonban esélytelenné válnak. Sajnos 2°C körüli melegedésnél is olyan erősen megfogyatkozik a számuk, hogy a vadonban találkozni velük hatalmas kiváltság lesz. Mindez pedig 2100 körül már valósággá válik, nem csak kalkulációk formájában él majd. Vagyis a válasz a kérdésre: sajnos nem véletlen, hogy a jegesmedve ikonikus alakká vált a klímaküzdelemben. Számára az életet jelenti az, ha mi képesek vagyunk visszafogni károsanyag-kibocsátásunkat.

Mario Hoppmann