Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Egyre többször kerülnek víz alá a városok, és ez csak rosszabb lesz

null

A klímakatasztrófa szélsőségessé teszi az időjárást. Ezaz információkicsit sem új, de mit jelent ez gyakorlatban? Nos, ezért sem kell messzire menni, hiszen az utóbbi években egyre jobban megmutatja magát a villámáradások pusztító hatása, melyek a heves esőzések következtében alakulnak ki. Ezek ellen lehet tenni, de most kell lépni, nem lehet várni.

Heves eső?

Érdemes kicsit letisztázni, miről is van szó. Heves esőzésekkel mindig islehetettszámolni, nem újdonság a létük. A mértékük azonban már eltérő. Hevesnek tekintjük azt az esőt,melyben bőrig ázunk, melyekben hatalmas cseppekben hullik a csapadék, és így tovább. Ha azonban elvonatkoztatunk a hétköznapoktól, akkor heves esőzésnek tekintünk egy olyan eseményt, melynek során hatalmas mennyiségű eső hullik le. Ez azonban így szubjektív fogalom, de azért viszonyítható. Hazánkban gondot okoznak az olyan esőzések, melyek 10-20 mm csapadékot zúdítanak ránk egyszerre, hiszen február hó teljes csapadékmennyisége 30 mm körül alakul.

kép: wtop.com

Az évezredek során a talaj, a növényzet mind alkalmazkodott a csapadék eloszlásához, ez most azonban felborul. Ehhez jön még az emberi tevékenység, melyet nem lehet kivonni az egyenletből, hiszen a betonozási kényszerünkkel tetemes mennyiségben hozunk létre vízzáró rétegeket, melyek a lehulló csapadékot nem zárják magukba, hanem továbbítják.

Városi lehetőségek

A villámáradások azokat a területeket érintik a leginkább, ahol sok a vízzáró réteg, gyér a növényzet, és nem megfelelő a vízelvezetés. Tekintvehogy például a főváros vízelvezetése 100 éve készült, így ez utóbbi szinte mindenhol jelen van.

kép: researchgate.net

A fák, kisebb tavak, vízáteresztő betonok mind alkalmasak arra, hogy lassítsák a víz elfolyását, magyarán csökkentsék egy villámáradás esélyét, annak minden romboló hatásával együtt. Nem utolsó sorban, ha olyan megoldásokkal élünk, melyek a vizet a városokban tartják, áradás nélkül, azzal a párolgást is megoldjuk, a városokra jellemző hősziget-hatás is csökkenthető. Praktikusan ezek a megoldások a városok zöldítésévelérhetőek el, az út menti fák telepítésével, parkok, kis tavak létrehozásával, és a zöldtetők jelentős ütemű terjedésével. Ezek hiányában a villámáradások egyre nagyobb gondokat fognak okozni, és egyre nagyobb számban követelnek majd emberéleteket is.

lead kép: timesofisrael.com