Június 13. Csütörtök, Anett

Bécs megoldja a városok melegedését egy elegáns lépéssel

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klíma egyre melegebbé válása a városok számára jelenti a legnagyobb kihívást, hiszen itt a hősziget hatással is számolni kell. És mivel az emberek döntő többsége az egyre csak terjeszkedő városokban képzeli el az életét, így erre a problémára mindenképpen megoldást kell találni.

Forróság

Amikor tombol a nyár, és a levegő akár 30°C-ra is hevül, akkor mindenki a tavak, folyók vagy medencék partjára kívánkozik. Ha azonban a városokban ragadnak, akkor szembesülniük kell azzal, hogy a betontömbök közt az a 30°C lényegesen több is lehet, maga az aszfalt a duplájára is hevülhet, ez pedig tovább fokozza a meleget. A hősziget hatás ellen árnyékolással lehet védekezni, de nem mindegy, mivel.

kép: wien.info

Egy napernyő alatt a meleg nem csökken jelentősen, “csupán” a Nap nem tűz a testünkre. Már ez is segít a hősziget hatáson, de az igazán jó megoldás a növényzet! Egy fa árnyékában ugyanis a párologtatás miatt sokkal hűvösebb is van, mint a napon, és az árnyékolást ugyan úgy megoldja, mint egy napernyő.

Bécs

Ezt a bécsi városvezetés is felismerte, és rendeletet hoztak arról, hogy minden új építésű, ipari vagy lakóingatlannak, mely meghaladja a 7 méteres magasságot, homlokzatának egyötödét növényzettel kell borítani. Néhány kivétel ugyan van, de az intézkedés nyomán már 10 éven belül jelentősen változni fog Bécs látképe.

kép: efb-greenroof.eu

Hogy miért éppen a falak befuttatása? Mert lényegesen gyorsabban nőnek a kúszónövények, mint a fák, vagyis kevesebb idő kell a sokkal kellemesebb mikroklíma kialakításához. A hősziget hatást így szinte teljesen ki lehet küszöbölni, és ha a rendelet fejlődik, és nagyobb hányadot követel meg a homlokzatból a zöldítésre, akkor a bécsi dzsungel nem csak az egyik legélhetőbb város lesz a világon, hanem a legfajgazdagabb faunával is rendelkezhet a városok közt.

Nem csak az új építésű ingatlanokra gondoltak a városatyák. A régebbi épületek esetében is lehetőség van erre a zöldítésre. Ehhez ráadásul 5200 euró támogatást is lehet igényelni, azaz közel 2 millió forinttal segítik a régi épületek zöldülését.

lead kép: dreamstime.com