Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Az osztrákok vonatra cserélték a repülőt

Éghajlat
2020. július 20. 16:00
null

A koronavírus válsága megmutatta, hogy az eddigi gyakorlat nem életképes, ésha változást akarunk, arra most jött el a tökéletes időpont. Ez különösen érinti a légi közlekedést, mellyel kapcsolatban Ausztria is lépéseket tett.

Mentőcsomag

Az AUA – mint minden más légitársaság - erősen megérezte apandémiakiváltotta gazdasági válságot. A légi közlekedés ugyanis hatalmas pofont kapott, tekintve, hogy a fertőzéstől való félelem miatt a légi járatokat nem engedték be számtalan országba, így azok el sem startolhattak a földről.

kép: nzherald.co.nz

Az AUA azonban nem ment tönkre, de ez csak annak köszönhető, hogy az osztrák államsegítségetnyújtott neki. Ennek azonban voltak feltételei, méghozzá környezetvédelmi szempontok,melyeketha tetszik, ha nem, a társaságnak be kell tartania.Ezekpedig ebben az esetben nem ködös ígérgetések néhány 10 év távlatába tekintve, hanem konkrét lépések, melyeket már most meg kell tennie az AUA-nak.

Repülő helyett vonat

Az egyik kiemelt feltétel az volt, hogy a légitársaságnak a vonatközlekedést kell preferálnia azokon a vonalakon, ahol ez 3 órás időintervallumban megoldható. Vagyis ahova 3 óra alatt el lehet jutni vonattal, oda nem mehet repülő - legalábbis reggel 5 és este 20:30 között.

Hogy ez miért is éri meg a légitársaságnak? A dolog nem újkeletű, mikor a salzburgi repteret felújították, Bécs és Salzburg között vonattal helyettesítették a repülőket. Ez úgy történik, hogy a légitársaság helyeket köt le az adott vonatjáratokon, melyeket azután értékesít az utasok felé. Eztöbbnyireaz átszálló utasok számára érdekes. Nos, most ez a gyakorlat válik állandóvá, ez a feltétele annak, hogy az AUA egyáltalán életben maradhasson.

kép: saveatrain.com

Hogy ennek mi lesz a hozadéka? Stabilabb bevételhez jut a vonattársaság, amivel továbbikomoly fejlesztéseket lehet végrehajtani. A fejlődő vonalak több utast csábítanak, és mivel esélyük sincsen a 3 óránál rövidebb szakaszokrarepjegyetvenni, így a vonat mellettdöntenek, amivel lényegesen kisebb lesz a károsanyag-kibocsátás is. Jobb levegő - kevesebb fertőzési lehetőség, vagyis a dologgal igazából mindenki nyer.

lead kép: traveldailymedia.com

vonatrepülőklímakárosanyagemberszennyezés