Május 26. Vasárnap, Evelin

Több séta - több étel - nagyobb karbonlábnyom

null

A koronavírus járványa, illetve a klímakatasztrófa okozta változtatási kényszer előtérbe hozta a biciklis és gyalogos közlekedés fontosságát. A világon egyre több városban kezdődött meg az átállás arra, hogy a település az embereké lehessen, és ne az autóké. Ennek azonban ára van.

Miért jó?

Nem nagyon kellfejtegetni, hogy vajon miért is jobb a bicikli, mint a hagyományos autózás. A benzines vagy gázolajjal üzemelő autók károsanyag-kibocsátása igen magas, ami a bicikli vagy a séta esetében nulla.

kép: toronto.ca

Azt azért meg kell jegyezni, hogy az elektromos autózással szemben károsanyag-kibocsátásszempontjából már nem ekkora az előny. Ugyanakkor az autók gyártása, alapanyagigénye és karbantartása messze sokkal több erőforrást igényel, mint a kerékpároké. Ha pedig sétálunk, akkormindezenköltségek egyszerűen eltűnnek, sőt, az egészségünknek is nagyon jót teszünk vele.

Mi a gond?

Alapvetően a gond ezzel a két alternatívával, hogy a városok nem erre vannak berendezkedve, vagyis mind a sétálás mind a biciklizés erősen körülményes. Ezen sok helyen igyekeznek javítani, de ez nem változtat az ehhez kapcsolódó másik problémán, mégpedig a települések közti közlekedésen. Bár sokan voksolnának a biciklire, a 90 km/h-valszáguldó autók mellett tekerni nem éppen életbiztosítás.

Emellett az Ontario Egyetem kutatói egy friss tanulmányban arra is rámutattak, hogya biciklivel vagy gyalog közlekedő embereknek megnő az energiaigényük, ezzel együtt pedig az étkezésük karbonlábnyoma is. A növekedés persze messze nem akkora, mint a megtakarítás az autózáshoz képest, de tény, hogy jelen van.

kép: naturalwalkingcities.com

Szerencsére azonban nem szükségszerű. Ha a megnövekedett energiaigényünket hússal, húskészítménnyel és finomított élelmiszerekkel fedezzük, akkor a séta mellett 0.26 kg-mal, míg bicikli mellett 0.14 kg-mal nő meg éves co2 lábnyomunk. Ha azonban a szükséges energiamennyiséget gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásával fedezzük, akkor a karbonlábnyom növekedése eltűnik. Sőt, ha ráérzünk ezeknek az élelmiszereknek az “ízére”, egyre többet fogyasztunk belőlük, akkor még csökkenteni is lehet azt a bizonyos lábnyomot.

lead kép: youtube.com